“Самсунг” скинуо “Епл” са трона

Танјуг
“Самсунг” скинуо “Епл” са трона

Сеул - Јужнокорејска компанија “Самсунг електроникс” поново је постала највећи свјетски произвођач паметних телефона, потиснувши са трона амерички “Епл”.

Промјену на врху потврдила је анализа производње за први квартал коју је обавила консултантска кућа “Стратеџи аналитикс”. Према тим  резултатима, јужнокорејски див је испоручио 83,2 милиона смартфона у свијету, што му даје удио од 24 одсто на глобалном тржишту. То је, ипак, мање од удјела који је “Самсунг” имао у прва три мјесеца 2014. године када је држао 31 одсто тржишта, али је било довољно да истисне с првог мјеста “Епл”. Америчка компанија у посматраном кварталу текуће године продала 61,2 милиона паметних телефона и држала 18 одсто тржишног колача.

- “Самсунг” се и даље суочава са изазовима у Азији и на другим тржиштима, али се његов цјелокупан резултат довољно стабилизовао да потисне “Епл” и заузме мјесто највећег свјетског продавца смартфона - навео је извршни директор “Стратеџи аналитикса” Нил Мостон.

Треће мјесто на листи највећих свјетских произвођача паметних телефона задржала је кинеска компанија “Леново”, која је лани од “Гугла” купила “Моторолу”. Кинези су у првом кварталу ове године испоручили 18,8 милиона смартфона. Производња је смањена са прошлогодишњих 19,7 милиона, па је удио “Ленова” на свјетском тржишту пао са 6,9 на 5,4 одсто.

Са тржишним учешћем од пет одсто слиједи кинески телекомуникациони гигант “Хуавеј”, који је у протеклом кварталу продао 17,3 милиона паметних телефона. Ова компанија је благо повећала удио на глобалном тржишту са лањских 4,7 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана