Самсунг електроникс суочен са највећим протестом у посљедњих 55 година

Танјуг
Foto: Aгенције

СЕУЛ - Највећи синдикат јужнокорејске технолошке компаније Самсунг електроникс, познат под акронимом NSEU, објавио је данас да ступа у генерални штрајк на неодређено вријеме.

NSEU је претходно организовао тродневни штрајк, највећи раднички протест за 55 година компаније, са идејом да се на њега надовеже петодневним штрајком почев од 15. јула, али је промијенио планове и одлучио да повећа притисак на менаџмент, преноси агенција Јонхап.

Синдикат је извјестио да представници фирме Самсунг електроникс током тродневног штрајка уопште нису покушали да ступе у дијалог са радницима.

Како се наводи, NSEU и руководство компаније су почев од јануара одржали неколико састанака, али нису успјели да превазиђу разлике поводом стопе повећања плата, система годишњих одмора и бонуса.

Фирма Самсунг електроникс је прошле недјеље процјенила да њен оперативни профит у другом кварталу 2024. износи 7,54 милијарде долара, односно 10,4 билиона вона, што је 15 пута више него у истом кварталу прошле године.

Највећи свјетски произвођач меморијских чипова, паметних телефона и телевизора је навео да је раст профита подстакнут прије свега производима који се ослањају на вјештачку интелигенцију (AI) као што су чипови, преноси Ројтерс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана