Шампињони и буковаче пуне новчанике

Милијана Латиновић
Шампињони и буковаче пуне новчанике

Бањалука - Све више становника РС шансу за зараду виде у узгоју гљива, а многи од њих захваљујући овом послу прехрањују породице.

О томе свједочи и податак да је лани Агенција за аграрна плаћања РС исплатила премију за око 304.155 килограма произведених и продатих гљива. Спретни берачи за један дан могу да наберу и 15 килограма гљива, а у бербу често иду цијеле породице. Многе од њих су од овог некадашњег хобија направили озбиљан бизнис, па у својим домаћинствима произведу десетине тона овог поврћа.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истичу да се у Српској највише узгајају шампињони и буковаче.

- Према Правилнику о подстицајима произвођачи гљива могу да добију премију за произведене и продате гљиве, а обезбијеђена им је и помоћ приликом модернизације или изградње прерађивачких капацитета - истакли су у министарству.

Ранко Пандуревић из Источног Сарајева који већ три деценије има предузеће за узгој гљива истиче да годишње произведе неколико десетина тона шампињона и буковача.

- Без квалитетног репроматеријала нема ни квалитетних гљива. Потребно је обезбиједити простор, адекватну температуру и влажност, а затим компост или подлогу како бисмо добили гљиве врхунског квалитета -  казао је Пандуревић. Додаје да је узгој гљива тежак посао, цијена по килограму варира од три и по, до пет марака. Према његовим ријечима за килограм гљива је потребно много времена и труда, због чега само упорни опстају у овом послу.

Производња шампињона покренута је прошле године и у једном од тунела Рудника жељезне руде "Љубија" у Приједору. Пословођа у производњи Јадранко Томаш истиче да је узгој шампињона веома исплатив ако се производња заснива на великим количинама. Он је истакао да је у некадашњим атомским склоништима лани произведено око 25 тона шампињона који су пласирани на подручју приједорске и бањалучке регије.

- Компост набављамо из Мађарске, стиже у најлонским паковањима, а потом се слаже у објекат. Подлога се покрије, а температура треба да буде око 25 степени Целзијуса како би створили идеалне услове. Потом се обавља дезинфекција објекта и заливање подлоге са око 15 литара воде по  квадратном метру - појаснио је Томаш.

Додаје да осам дана послије заливања слиједи провјетравање и снижавање температуре до 18 степени када гљиве почињу ницати.

- Када шампињони буду величине грашка онда их поново заливамо, а неколико дана послије слиједи берба у три интервала по пет дана - казао је Томаш.

Компост

Основа за узгој шампињона је компост или подлога из које ће гљиве ницати. Основа за компост је квалитетно ђубриво и слама. Произвођачи гљива кажу да се мјешавини ђубрива и сламе додаје амонијум сулфат, те сјеме гљива или мицелиј. Поред тога додају се креч и вода.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана