Шампањац у потоцима, али рјешења кризе нема

Глас Српске
Шампањац у потоцима, али рјешења кризе нема

ДAВОС - Расположење више од 2.500 шефова држава и влада, као и директора најзначајнијих корпорација на крају петодневног засједања у Давосу било је суморно. Иако је шампањац текао у потоцима, атмосфера је била мртва, а ентузијазам који је обиљежавао претходне свјетске економске форуме је нестао.

Овогодишњим Свјетским економским форумом, који је завршен у недјељу, доминирала је тема европске дужничке кризе, преносе портали.

Aгенција AP наводи да је много шампањца протекло тим швајцарским алпским скијашким центром, али атмосфера је ипак била "бљутава".

Елитно састајалиште клуба 0,1 одсто најбогатијих ове године обиљежила је јако видљива разлика између развијених земаља и земаља у развоју. Дјелимично су томе допринијели и протести широм свијета, од Aрапског прољећа до покрета "Окупирај", али и свих осталих протеста којих је ове године био незанемарљиво велики број.

Упркос настојањима европских земаља да зауздају кризу, општи је утисак главешина окупљених у Давосу да ће се криза поново распламсати те да ће се посљедице прелити на остатак планете. Једна од посљедњих вијести из Давоса коју су пренијели медији је изјава извршног директора ММФ-а Кристин Лагард о томе да ниједна свјетска економија није имуна на европску дужничку кризу.

Занимљиво је и позиционирање земаља Г20 које су заузеле став казавши да немају довољно фискалног простора да би могле издржати још један талас глобалне кризе.

Из Давоса су стизале вијести попут оне да је слободно тржиште заказало те да би запад требало да се окрене државном капитализму који спроводи Кина.

Елита у Давосу није адекватно одговорила на проблеме свјетског сиромаштва, те на све неравномјернију расподјелу свјетског богатства, мада су свјетски званичници дошли до закључка да економски раст мора да укључи и сиромашне, да је отварање нових радних мјеста од кључног значаја, а дио било којег рјешења мора да буде доступност хране, здравствене заштите, образовања и становања што већем броју људи.

Украјинке

Aктивисткиње украјинске феминистичке групе "Фемен" поново су протестовале против свјетске политике. Полуголе Украјинке покушале су да упадну на Свјетски економски форум да би лидерима водећих свјетских сила скренуле пажњу на проблеме сиромашних широм планете.

Приликом прескакања ограда, швајцарска полиција их је ухапсила те их одвела у полицијску станицу у Давосу на испитивање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана