Само Србији више новца из дијаспоре

Марина Чигоја
Само Србији више новца из дијаспоре

Бањалука - БиХ је са 1,959 милијарди долара које је добила из иностранства у прошлој години заузела 48. мјесто у свијету по вриједности дознака, а испред нас у региону само је Србија која је лани од дијаспоре добила 3,719 милијарди долара.

У анализи коју је урадио сајт "Макроекономија.орг" наводи се да је вриједност дознака у 2011. години у свијету износила 489 милијарди долара и да је повећана за 7,7 одсто у односу на 2010. годину, чиме је превазиђена рекордна вриједност из предкризне 2008. године када су дознаке износиле 458 милијарди долара.

Од земаља у региону Србија се налази на 33. мјесту у свијету са приливом од 3,719 милијарди долара, а удио у укупним свјетским дознакама био је 0,76 одсто. На 48. мјесту је БиХ са приливом од 1,959 милијарди долара, а слиједи Хрватска, која је заузела 70. мјесто са 1,262 милијарде.

По висини дознака из иностранства Македонија се налази на 97. мјесту са 435 милиона долара, Словенија на 99. са дознакама вриједним 410 милиона долара и Црна Гора на 106. која је добила 301 милион у 2010. години.

Испред ових земаља налазе се много развијеније државе, тако су на петом мјесту Француска, на шестом Њемачка, као и низ других земаља, укључујући СAД и Велику Британију.

- Дознаке имају огроман значај у социјалном преживљавању и амортизовању социјалних тензија у друштву - наводе аналитичари овог сајта.

Професор Економског факултета у Бањалуци Вујо Вукмирица каже да дознаке из иностранства представљају значајну помоћ за повећање куповне моћи становника и фактор развоја.

- Те дознаке углавном иду породицама од њихових породица и рођака који су запослени у иностранству и иако нису довољна за подмирење стварних потреба, веома су значајна, посебно у вријеме кризе, када имамо пад запослености и смањење плата - нагласио је Вукмирица.

Он је истакао да дознаке добијају на значају и ако се има у виду чињеница да су стране инвестиције у БиХ посљедњих година константно у паду.

Прво мјесто

Прво мјесто по вриједности дознака у прошлој години заузела је Индија са 57,8 милијарди долара, затим слиједи Кина са 57,2 милијарде, те Филипини са 23,5 милијарди долара.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана