Само Србија гора од БиХ

Маријана Миљић
Само Србија гора од БиХ

Бањалука - БиХ се на најновијој ранг-листи конкурентности Свјетског економског форума нашла на 88. мјесту од 144 земље свијета, а у региону од БиХ је лошија само Србија, која се пласирала на 95. позицију.

БиХ је са 3,93 поена од могућих седам, у односу на годину раније, када је имала 3,8 поена напредовала за 12 позиција и претекла Србију.

Свјетски економски форум оцјењивао је 12 индикатора, а најлошију позицију БиХ је заузела из финансијске учинковитости тржишта, гдје се пласирала на чак 119. мјесту, док је 109. позицију заузела из корисности робе на тржишту. На глобалној листи из иновација БиХ је заузела 80. позицију са оцјеном 3,3, док се по величини тржишта пласирала на 93. мјесто.

Развијеност инфраструктуре у БиХ и даље је проблем, о чему свједочи податак да је БиХ на свјетској љествици заузела 94. позицију.

Из макроекономског окружења ове године БиХ је заузела 97. мјесто, док је из области здравства и основног образовања напредовала за чак десет позиција ове године у односу на годину раније и пласирала се на 48. мјесту.

Када су у питању земље региона, Хрватска је на 81. мјесту и назадовала је за пет мјеста у односу на извјештај из претходне године, док је Србија остала на 95. мјесту.

Словенија је 56. и напредовала је за једно мјесто, док је Македонија сада на 80. позицији, а била је на 79. мјесту.

Црна Гора је ове године назадовала за 12 мјеста и са 60. позиције у 2011. години спустила се на 72. мјесто.

Економски аналитичар Зоран Павловић рекао је да је међународна методологија процјењивања и оцјена валидна тек онда када се имају тачни подаци.

- БиХ нема пописа становништва, па самим тим и свака статистика је под знаком питања - рекао је Павловић.

Он је нагласио да надлежни у БиХ треба да се позабаве оним областима из којих је БиХ добила најлошију оцјену.

- Највећи проблем са којима се суочава привреда и становништво БиХ је чињеница да је БиХ "огрезла" у политику толико да су нормалан живот, привреда, плата и економски напредак у трећем плану - рекао је Павловић.

Првопласирани

Швајцарска је и даље по глобалној конкурентности на врху љествице Свјетског економског форума. Сингапур је задржао друго мјесто, док је Шведска на трећем, а Финска на четвртом мјесту. На пету позицију пробила се Холандија, која је напредовала за два мјеста у односу на годину раније, док је Њемачка задржала шесто мјесто.

Дуговима оптерећена Грчка наставила је пад на љествици и сада се налази на 96. мјесту, клизнувши за шест мјеста у односу на претходни извјештај.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана