Само шест општина у РС имају мјењачнице

Тања Шикањић
Само шест општина у РС имају мјењачнице

БAЊAЛУКA - Већина становника и посјетилаца Српске викендом нема гдје да замијени новац, јер мјењачнице постоје у само шест општина.

Власници постојећих мјењачница, којих у РС има 14, кажу да је потреба за оснивањем мјењачница све већа, јер банке, осим тога што не раде викендом, не тргују многим валутама, те многи и радним данима немају гдје да замијене новац.

- Осим тога, тржни центри и други продајни и угоститељски објекти у Српској, осим конвертибилних марака, не примају новац у другој валути, те је и због тога потреба за мјењачницама велика. Посјетиоци углавном долазе викендом када банке не раде - истакао је власник двију мјењачница новца на подручју РС Миленко Борковић.

У Министарству финансија РС потврдили су да мјењачке послове у Српској тренутно обавља 13 предузетника на 14 мјењачких мјеста.

- Предузетници који са банком имају закључен уговор о обављању мјењачких послова и који имају овлашћење Министарства финансија РС, ове послове обављају у Бањалуци, Градишци, Добоју, Приједору, Шамцу и Доњем Жабару - навели су у Министарству финансија РС.

Нагласили су да мјењачке послове могу обављати правна лица и предузетници који са банком имају закључен уговор о обављању мјењачких послова, који су регистровани за обављање ових послова и имају овлашћење Министарства финансија РС.

- Предузетник захтјев за добијање овлашћења за обављање мјењачких послова подноси Министарству финансија путем банке - истакли су у Министарству финансија РС.

Валуте

У мјењачницама у Српској кажу да становници и туристи највише мијењају евро у марке, а потом куне, динаре, швајцарске франке и данске круне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана