Само озбиљан купац спасава рибњак “Саничани”

Данијела Бајић
Само озбиљан купац спасава рибњак “Саничани”

ПРИЈЕДОР - Рибњак “Саничани”, који је у стечају дуже од три године, има привредни, хидротехнички и еколошки значај, како за Приједор, тако и цијелу регију, због чега је неопходно што прије тај поступак привести крају и предузеће понудити на продају.

Поручио је то градоначелник Приједора Слободан Јавор и истакао да је Градска управа урадила све што је било у њеној моћи да убрза овај процес, кренувши од покретања стечаја. Заједно са Правобранилаштвом, Владом Републике Српске и другим институцијама град Приједор је, нагласио је Јавор, успио да се избори и дође у ову фазу, што није било нимало лако.

- Прво смо чекали да падну маске, да видимо ко стоји иза тог приватника који је овај рибњак довео у пропаст - казао је Јавор додајући да су “Саничани” сада постали судски поступак.

Преко суда су, казао је он, покушавали да дођу до што више информација о рибњаку.

- Стечајни управник је, по мом мишљењу, радио свој посао како је знао и умио. У суштини, мислим да претходни власник чини све да овај процес саботира, јер њему не иде у прилог - рекао је Јовор.

Према његовим ријечима, свако мало се траже неке процјене, због чега је град недавно упутио и ургенцију Окружном привредном суду Приједор, од којег је затражио да напише шта је све неопходно да Градска управа заврши како би поступак био окончан.

- Влада РС је изразила жељу да купи рибњак, који би дала Градској управи Приједор на управљање. Код постављања услова за продају ми смо инсистирали да буду високи јер не желимо да дође неко са стране и купи рибњак, а да се не бави том дјелатношћу. Нама је искључиво у интересу да рибњак живи и ради, јер већ сада има неколико тона рибе - нагласио је Јавор додајући да с нестрпљењем чекају ново рочиште, које је заказано за 9. октобар, како би ставили тачку на то.

Он је подсјетио да је 2011. године Влада РС у истом поступку купила приједорско предузеће “Аутотранспорт” и дала га граду на управљање, с тим да Градска управа има обавезу додатних улагања.

- Није сада само купити рибњак и хајмо радити. Треба уложити милионе да би се покренула производња, од машина до механизације и свега осталог што је потребно - казао је Јавор.

Додао је да је примарни задатак покренути производњу рибе, али исто тако су важни насипи на рибњацима који су годинама запуштени.

- Чим падне више кише, насип је оштећен и може доћи до пуцања и излијевања воде. То би направило општу катастрофу - објаснио је Јавор и истакао да је прича у вези са рибњаком и отварањем стечајног поступка започета 2019. године.

Вриједност

Према посљедњој процјени, вриједност предузећа за рибарство “Саничани” је већа од пет милиона марака. Суд је наложио да је још потребно процијенити рибљи фонд, што је у процесу. Тај износ ће ући у почетну цијену приједорског рибњака “Саничани”, који ће купцима бити понуђен као правно лице. Један од услова је да овај рибњак могу купити фирме регистроване у БиХ са најмање пет година рада у овој дјелатности или субјекти јавног права.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана