Само Кина може да гради у Србији и Хрватској

Нови лист
Само Кина може да гради у Србији и Хрватској

Само би Кинези могли да купе аутопутеве у Хрватској и Србији, пишу хрватски медији.

Оваква процјена стиже од неколико анонимних извора, а чињеница је да је Кина већ одрадила неколико инвестиција, посљедњу је најавила баш у Србији.

Наиме, кинеска компанија за изградњу мостова и путева CRBC упутила је државном предузећу Коридори Србије понуду вриједну 2,5 милијарди евра за финансирање и изградњу дионица аутопута од Београда до границе са Црном Гором.

Укупно би се градило око 270 километара, а све то потврдио је прошле недјеље директор Коридора Србије Михајло Мишић који је понуду оцјенио јако атрактивном и додао како је понуда заснована на одлуци кинеске владе о издвајању кредита од десет милиона евра за пројекте у југоисточној Европи.

На одговор колико је реалан кинески интерес за аутопутеве у Хрватској мора се сачекати још неко вријеме, јер је тамошња Влада тек у почетној фази могуће одлуке, односно тек се расписује конкурс за избор консултанта, који би требало да осмисли оквир и услове под којима би се наведени посао могао обавити.

Консултант би требало да буде изабран почетком наредне године након чега ће тек услиједити расправа о условима концесије.

На јесен, неколико важних хрватских делегација планира одлазак у Кину , чији је циљ, по први пут, да сасвим конкретно расправе о проблемима са инвестицијама, и да Кинезима понуде и нека сасвим практична решења, која су досад била непремостива препрека.

Прије свега је ријеч о моделу коришћења земљишта са инфраструктуром за производне погоне уколико такав интерес постоји у Кини уз коришћење олакшица, које се ускоро уводе у Хрватској, од умањења пореза све до новчане стимулације за свако новоотворено радно мјесто.

Прави тест кинеских намера неће бити ријечка лука или пруга о којима се у јавности највише прича, јер ту пројекти нису ни близу фазе завршетака, већ аутопут и улагања у привредним зонама.

Стога је сасвим јасно да прича о "монетизацији" аутопута никако није искључиво економске природе, већ је дубоко испреплетена са геополитичким и стратешким интересима у односима Кине и Европе.

Евентуалним уласком у монетизацију хрватских аутопутева Кина свакако не би добила само право управљања и наплате, већ и важан утицај на све одлуке везане уз аутопутеве у наредних 30 година, што опет подразумева и утицај на сва важнија питања везана за инфраструктуру у Хрватској.

Хрватски Нови лист се осврће и на кинески услов за преузимање изградње аутопутева у Србији, да 40 одсто радова изводе српске, а 60 одсто кинеске компаније.

Услов који, прије или после, може бити поновљен и у Хрватској. Исто тако, највећа бојазан је у питању колико ће путарина поскупети након евентуалне монетизације?

Били то Кинези или неко други, тај је сценарио за грађане Хрватске најгори и најопаснији, јер би продајом аутопутева додатни терет и дуг био пребачен на леђа корисника, а то су већином управо грађани Хрватске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана