Само једна банка исплатила дивиденду

Марина Чигоја
Само једна банка исплатила дивиденду

БAЊAЛУКA - Само једна банка у Републици Српској исплатила је дивиденду за 2009. годину, а основни разлог за то, према ријечима банкара, је смањење добити банака.

Према подацима Бањалучке берзе, у 2010. години у Српској 12 акционарских друштава исплатило је дивиденду у износу од 146,8 милиона КМ.

На берзи истичу да су четири акционарска друштва са службеног берзанског тржишта исплатила дивиденде у новцу у укупној вриједности од 141,2 милиона КМ.

- На слободном тржишту дивиденду је исплатило осам акционарских друштава у износу од 5,6 милиона марака - истакли су на Берзи.

Највећу дивиденду у претходној години исплатио је "Телеком Српске" у укупном износу од 127,5 милиона КМ, а ова компанија исплатила је и међудивиденду у 2010. години у износу од 55,8 милиона КМ. Од банака, дивиденду је прошле године једино исплатила НЛБ Развојна банка у износу од 3,5 милиона КМ.

Директор НЛБ Развојне банке Радован Бајић каже да предузеће, да би исплатило дивиденду, мора имати позитиван резултат, а да банке морају имати и дозволу Aгенције за банкарство РС за то.

- Aко Aгенција сматра да банка нема довољну капиталну адекватност, онда не дозвољава исплату дивиденде и тражи да се остварени позитиван резултат издвоји у резерве и повећање капитала. С друге стране, и сами акционари су сада довољно опрезни и покушавају да јачају капиталну адекватност банака и немају неких повећаних захтјева за исплату дивиденде - каже Бајић.

Кључни разлог за малу исплату дивиденди, према његовим ријечима, ипак је чињеница да банке као и други привредни субјекти остварују све лошије резултате, односно да не остварују добит, па самим тим немају ни могућност исплате дивиденде.

- Ми смо имали позитиван резултат, тако да имамо сагласност Aгенције за исплату дивиденде, а хоћемо ли исплаћивати ове године, одлучиваће акционари. Резултат банке и на крају 2010. био је позитиван, међутим, не на оном нивоу као што је био протеклих година - казао је Бајић.

Директор Нове банке Милан Радовић истакао је да је ова банка распоредила добит из 2009. године у капитал и капитално јачање банке.

- Наши акционари су с циљем јачања банке донијели одлуку да се дивиденда распореди у капитал, тако да смо остварили предуслове да се банка даље развија и евентуално спријечи неке непредвиђене ситуације у смислу негативних ефеката економске кризе - истакао је Радовић и додао да је основни капитал банке повећан са 54 на 63 милиона марака.

Дивиденде

Поред "Телекома", на службеном берзанском тржишту дивиденду су исплатиле "ХЕ на Требишњици" у износу од 6,5 милиона КМ, "ХЕ на Дрини" у износу од 4,4 милиона КМ и "ХЕ на Врбасу" у износу од 2,7 милиона КМ.

На слободном берзанском тржишту дивиденде у 2010. години исплатили су: "Бобар осигурање", "Лутрија РС", "Медикарт" здравствена установа амбуланта Бањалука, "Напредак", "Јахорина осигурање", ТГТ Лакташи, НЛБ Развојна банка и "Витинка" Козлук.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана