Само извоз дрвета и руде већи од увоза

Тања Шикањић
Само извоз дрвета и руде већи од увоза

БAЊAЛУКA - Већи извоз од увоза БиХ је у првих пет мјесеци ове године остварила само у секторима "дрво, папир и намјештај" и "руде и метали", наводе у Спољнотрговинској комори БиХ.

Стручни сарадник за макроекономски систем у Спољнотрговинској комори БиХ Игор Гавран је истакао да је вриједност извоза у сектору "дрво, папир и намјештај" у првих пет мјесеци ове године износила 613 милиона КМ, док је увоз робе у том сектору био скоро три пута мањи и износио 282 милиона КМ.

- Вриједност извоза у сектору "руде и метали" у поменутом периоду је износила више од 841 милион КМ, а увоз 544 милиона КМ - истакао је Гавран.

Он је додао да ови подаци указују на веома неповољну структуру извоза, гдје још увијек доминирају производи ниже додате вриједности и нижег степена прераде.

- Водећи извозни производи из БиХ су ауто-сједишта, електрична енергија, алуминијум, кокс, нафтни деривати и обућа. Када је ријеч о производима, односно секторима у којима је остварен позитиван салдо, позитиван је значајан удио намјештаја од дрвета који је потпун финални производ од домаће сировине, док су остали углавном тек репроматеријали, полупроизводи или чак сировине - истакао је Гавран.

Он је додао да значајну производњу БиХ остварује још и у области енергетике, металопрерађивачкој индустрији, пољопривредно-прехрамбеној, текстилно-обућарској и фармацеутској индустрији, али да је салдо спољнотрговинске размјене у већини њих и даље неоправдано негативан због прекомјерног увоза и неповољних услова пословања.

Резултат извоза и увоза БиХ је трговински дефицит који је ове године достигао вриједност од двије милијарде КМ и у поређењу са истим периодом прошле године већи је за 14,4 одсто.

Повећан извоз

Игор Гавран је истакао да је, у поређењу са истим периодом прошле године, у првих пет мјесеци ове године извоз из БиХ повећан за 20,85 одсто, а увоз за 17,56 процената.

- На нивоу РС повећање извоза износило је 16,63 одсто, а увоза 11,23 процента - истакао је Гавран.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана