Само четири предузећа провјеравала партнере

Драгана Келеч
Само четири предузећа провјеравала партнере

БAЊAЛУКA - Само четири предузећа из Српске ове године затражила су провјеру бонитета фирми са којима сарађују, што је веома мало јер подаци о руководству, процјени ризика и историји пословања пружају значајне информације за пословну сарадњу.

Рекао је ово "Гласу Српске" портпарол Привредне коморе РС Владимир Благојевић и додао да је провјеру бонитета лани затражило само 14 предузетника.

- Потврде о бонитету предузећа имају велики значај јер се у њима налазе сви подаци о фирмама, односно пословним партнерима са којима се жели сарађивати. Са њима може у великој мјери да се смањи потенцијално дуговање фирме и тренд раста наплаћених потраживања - казао је Благојевић и додао да је због тога Привредна комора РС и омогућила предузетницима провјеру бонитета потенцијалних купаца и партнера из земаља региона као што су Србија, Црна Гора, Словенија и друге земље.

Додао је да је за сада мали број предузећа која су заинтересована за провјеру бонитета, због тога што многи предузетници и нису упознати са овом услугом, иако је Привредна комора РС више пута апеловала да је ово један од предуслова доброг пословања.

- Све информације око добијања потврде бонитета домаћих и страних фирми наши предузетници могу да пронађу на сајту Привредне коморе РС, а ми смо у више наврата апеловали да је ово добра прилика да се упознају са пословним могућностима својих будућих партнера - казао је Благојевић.

У управи рибњака "Саничани" у Приједору рекли су да су упознати са услугама провјере бонитета предузећа које нуди Привредна комора РС, те да су лани поднијели један захтјев за провјеру пословног партнера.

- Многе домаће фирме ипак не знају да на овај начин могу да провјере друге фирме са којима планирају да послују. Ово је добар начин јер пружа корисне информације, посебно када се ради први пут са неким предузећем - истакли су у рибњаку "Саничани".

Директор предузећа "Обућа" из Зворника Владимир Мијатовић каже да је упознат са могућношћу провјере пословања разних фирми, али да до сада није имао потребе да користи ову услугу.

- Послујемо са дугогодишњим партнерима, тако да до сада и нисмо морали да тражимо провјеру неких предузећа, али ако будемо остваривали неку нову сарадњу, свакако да ћемо се на овај начин информисати о потенцијалном сараднику и његовој фирми - казао је Мијатовић.

Цијене услуге

Благојевић је додао да информацију о бонитету могу да затраже сви привредни субјекти у РС и из иностранства, с тим што су за чланице Привредне коморе РС и њихова привредна друштва провјере бонитета предузећа бесплатне, док се предузећима из иностранства ове услуге наплаћују према утврђеним тарифама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана