Само бојкот купаца избацује артикле са рафова

Милијана Латиновић
Само бојкот купаца избацује артикле са рафова

БАЊАЛУКА - Потез великих европских трговачких ланаца, који су најавили повлачење с рафова појединих брендова за које сматрају да енормним поскупљењем у вријеме кризе настоје остварити екстрапрофит, у Српској је немогуће слиједити, тако да је на потрошачима одлука да ли ће неки производ бојкотовати, односно неће га куповати.

Након информације да аустријски “Шпар” не жели да прихвати, како наводе, неоправдано поскупљење производа и да ће, уколико не постигну договор, производе појединих произвођача, као што су “Нестле” и “Унилевер”, избацити са рафова, те обавјештења хрватског “Кауфланда” да постоји могућност да се одређени “Јакобсови” производи тамо више неће моћи куповати због знатног повећања набавних цијена које нису хтјели прихватити, у домаћим трговачким ланцима за “Глас” кажу да од тога за сада нема ништа.

- Ако се неки артикли не купују дуже од три мјесеца, онда разматрамо шта ћемо с њима, али за сада таквих случајева нема. Анализирамо шестомјесечно ситуацију и уколико нешто иде слабије, промијенимо позицију производа на рафовима. Морало би бар пола године бити такво стање да се неки производ не продаје уопште па да буде повучен са полица - рекли су у Маркету “Ас”.

Предсједник Асоцијације самосталних трговаца регије Бањалука Богдан Марјановић рекао је да трговачки ланци попут аустријског “Шпара” могу да повуку одређене брендове с обзиром на њихову величину и утицај.

- Такви трговачки ланци су јачи и од многих компанија чије производе продају. Код нас је ситуација, ипак, мало другачија. Код нас би такав потез био могућ, примјера ради, када би се у Бањалуци удружило неколико великих трговачких ланаца - сматра Марјановић.

Он додаје да без јединственог става такви потези код нас нису могући, а није да не би били оправдани, јер има много нереалних поскупљења.

У Удружењу за заштиту потрошача “Звоно” из Бијељине кажу да би повлачењем производа била прекршена права потрошача прописана законом.

- Наше друштво је економски веома раслојено, на једној страни су они који себи могу приуштити птичјег млијека, а на другој они који једва састављају крај с крајем. Треба да постоји понуда и да се види разлика у цијенама, али да не иде на уштрб квалитета производа. Трговци имају право да кажу да не желе да продају неки производ јер је много скуп, дуго им стоји и нема заинтересованих купаца, али, с друге стране, купци, односно потрошачи имају право избора и оно им не смије бити ускраћено - појаснио је за “Глас” предсједник Удружења “Звоно” Јован Василић.

Он упозорава на још један проблем на који се потрошачи често жале, а то су цијене у маркетима.

- Ако погледате пажљивије, видјећете да су права ријеткост округли износи, углавном су цијене формиране тако да се морају заокружити на виши износ, јер није могуће да вам трговац врати  фенинг или два кусура - рекао је Василић.

Енергенти

Богдан Марјановић истиче да грађани с великом неизвјесношћу дочекују јесен и зиму, јер нико поуздано не зна у ком правцу ће се кретати цијене енергената.

- Цијена струје је код нас за сада приступачна, али нико нам не може гарантовати сада да неће бити рестрикција на зиму или да неће доћи до поскупљења - рекао је Марјановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана