Само 7,3 одсто људи у РС купује путем интернета

Тања Шикањић
Само 7,3 одсто људи у РС купује путем интернета

БAЊAЛУКA - Aнкета о информатичкој писмености, коју је на подручју Републике Српске у јуну ове године спровела Aгенција за информационо друштво РС, показала је да је свега 7,29 одсто испитаника користило могућност куповине путем интернета.

Рекао је то "Гласу Српске" директор Aгенције Срђан Рајчевић и напоменуо да је анкета обухватила 1.367 испитаника.

- На питање да ли посједују рачунар 58,65 одсто испитаника је одговорило потврдно, а од тог броја, 84,63 одсто је прикључено на интернет. Са могућностима куповине путем интернета упознато је 67,81 одсто испитаника. Међутим, само 7,29 одсто испитаних су куповали и то је податак који показује у којем правцу ће Aгенција у будућности дјеловати - истакао је Рајчевић.

Додао је да ће прва активност AIDRS-а у сљедећем периоду бити промоција електронске трговине.

- У вези са тим спремили смо брошуру, у којој се презентују основне информације у вези са куповином и продајом путем интернета, која ће ускоро бити доступна у штампаној и електронској верзији - додао је Рајчевић.

Истакао је да су у Републици Српској створени сви законски предуслови за обављање електронске трговинске дјелатности, али да разлог због којег се продавци не упуштају у интернет продају лежи у неповољним трошковима у вези са доставом робе у иностранство, односно високим тарифама које се у том случају наплаћују.

- Неинформисаност потенцијалних предузетника је такође проблем и ми ћемо их управо уз помоћ брошуре упознати са регулативом из ове области - истакао је Рајчевић.

Он је нагласио да у електронској купопродаји лежи велики потенцијал, који тек треба искористити, те да овакав вид трговине својим активностима подстичу и владе и агенције.

Када је у питању приступ интернету, анализа коју је спровела AIDRS је показала да ADSL користи 58,63 одсто, кабловски интернет 21,05 процента и бежични 11,55 одсто испитаника.

Неоправдана бојазан

Рајчевић је истакао да је бојазан од несигурности приликом обављања електронских новчаних трансакција неоправдана, поготово ако се има у виду да су свјетски финансијски сервиси попут ПаџПал-а или Плимуса ове године отворили могућности становницима БиХ и РС да путем својих текућих рачуна у домаћим банкама неометано послују путем интернета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана