Само 60 обвезника пријавило имовину

Тања Ковачевић
Само 60 обвезника пријавило имовину

БAЊA ЛУКA - Око 1.600 пореских обвезника до сада је из Пореске управе РС преузело обрасце за упис у фискални регистар непокретности, а само њих 60 регистровало је своје некретнине које ће бити опорезоване.

Ово је потврдио в. д. директора ПУРС-а Миле Баника и истакао да је рок за подношење пријава за упис непокретности 3. април ове године.

- Међутим, планирано је да ова активност траје колико буде потребно да се власници имовине упишу у фискални регистар. Према Закону о порезу на непокретности, рок за почетак опорезивања непокретности је 1. јануар 2010. године и до тога рока је обавезно успостављање фискалног регистра - нагласио је Баника.

Истакао је да су за оне који на вријеме не пријаве имовину за опорезивање Законом о пореској управи прописане и предвиђене казне у минималном износу од 500 марака.

- Без обзира на то колико једно лице има некретнина, Законом је регулисано да се физичка лица ослобађају плаћања пореза на непокретности за станове површине до 50 метара квадратних, као и за сваког члана домаћинства за још десет квадратних метара - казао је Баника.

Према његовим ријечима, за сву површину некретнина која прелази наведену, плаћа се порез у распону од 0,05 до 0,5 одсто на процијењену тржишну вриједност имовине, која се опорезује.

- Од плаћања овога пореза ослобођене су непокретности у власништву БиХ, РС, ФБиХ, Брчко дистрикта, непокретности вјерских заједница, дипломатских и конзуларних представништава страних држава, културни и историјски споменици, обрађено пољопривредно земљиште, те непокретности које се користе у образовне, културне, научне, друштвене, здравствене, хуманитарне и спортске сврхе - казао је Баника.

Обрасци

Баника је казао да обрасци за пријаву непокретности садрже велики број података, али да је то неопходно за исправно процјењивање вриједности имовине.

- Подразумијева се то да сваки обвезник зна податке о својој некретнини, али ако не буде могао сам да попуни образац радници ПУРС-а ће му помоћи - додао је Баника

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана