Само 30 одсто фирми може да извози у ЕУ

Нада Бранковић
Само 30 одсто фирми може да извози у ЕУ

БAЊA ЛУКA - Од 12.500 регистрованих малих и средњих предузећа у РС, само 30 одсто испуњава услове за извоз својих производа и роба у земље Европске уније, процјене су Републичке агенције за развој малих и средњих предузећа.

Директор Aгенције Никола Вукмировић изјавио је да предузећа која испуњавају услове или директно извозе своје производе у земље ЕУ или то раде преко предузећа специјализованих за ту дјелатност.

- Како би мала и средња предузећа своје производе могла извозити у земље ЕУ, морају бити регистрована, а морају имати и сагласност или дозволу да се могу бавити извозом за себе или за неког другог  - истакао је Вукмировић. 

Истакао је да  ту сагласност могу имати само предузећа, а не предузетничке радње али ако неко жели и има могућности да извози онда се не региструје као радња него као ДОО, иако нема велики број запослених.

- Формални услови који су прописани одређеним директивама ЕУ, а које мала и средња предузећа морају испоштовати како би могла да извозе у земље ЕУ, везани су за стандарде и квалитет самих производа - нагласио је Вукмировић.

Додао је да се ради о стандардима за прехрамбене производе, ISO 9000, ISO14000 те стандардима који се тичу менаyмента, односно професионалне безбједности и здравља особља које је запослено у тој фирми.

- Неформални услови су они који поједине земље прописују, попут санитарних услова, цијена, сервиса и других које мала и средња предузећа морају поштовати - појаснио је Вукмировић.

Додао је да ти услови представљају баријере земљама чланицама ЕУ, а и онима које то нису.

- На примјер, млијеко које се извози у Швајцарску мора бити произведено на надморској висини већој од 1.500 метара, јер је то услов како би се задовољио квалитет и интерни стандарди те земље, а то није прописано директивама ЕУ - нагласио је Вукмировић.

Посредници

Када фирма извози своје производе преко неког другог предузећа које је специјализовано за извоз, прецизирао је Вукмировић, за производе, тачније њихове стандарде, квалитет, цијену и слично, одговара произвођач, а не онај који извози.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана