Самарас: посљедња рунда мјера штедње

Агенције
Самарас: посљедња рунда мјера штедње

Атина - Грчки премијер Антонис Самарас обећао је данас да ће нова рунда буџетских резова за 2013. и 2014. годину бити посљедњи велики пакет мјера штедње, али је инсистирао да је то неопходно за останак земље у еврозони.Самарас, који се бори да добије подршку коалиционих партнера за резове у износу од 11,5 милијарди евра, рекао је да ће економске реформе и приватизација обновити привредни раст послије четири године рецесије.

“Ово је посљедњи овакав пакет буџетских резова. Грчка економија не може да поднесе више од тога”, рекао је Самарас на састанку са званичницима своје конзервативне партије Нова демократија, пренио је АП.
Грци су слушали слична обећања од претходне владе у посљедње двије и по године, а за то вријеме су их погађале оштре мјере штедње које су усвајане периодично.
“Многи од ових резова су тешки и болни, али су и неизбјежни. Без њих ће се земља вратити на нулту кредибилност и практично ће напустити еврозону. То би уништило ову земљу”, рекао је грчки премијер.
Атина је обећала међународним кредиторима да ће примијенити мјере штедње 2013. и 2014. године да би добила сљедећу траншу помоћи од 31 милијарди евра.
Уколико не би добила тај новац, Грчка би банкротирала и највјероватније би морала да напусти европску економску унију под притиском дугова које не може да отплаћује.
Програм штедње који за наредне двије година планира влада биће предмет разговора са међународним ревизорима који долазе у Атину сљедеће седмице, на састанак са министром финансија Јанисом Стурнарасом 9. септембра. Стурнарас ће се претходно састати у Берлину са њемачким министром финансија Волфгангом Шојблеом.
Нова грчка влада, која је ступила на дужност прије два мјесеца, још није објавила детаље о планираној уштеди 11,5 милијарди евра. Очекује се да ће се план ослањати на додатне резове у пензионом систему и јавном сектору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана