Самарас: Неће бити нових мјера штедње

РТС
Самарас: Неће бити нових мјера штедње

Aтина - Грчки премијер Антонис Самарас изјавио је да не жели пријевремене изборе, али да то не значи да је спреман да прихвати уцјене са било које стране, и истакао да неће бити уведене нове мјере штедње, преноси РТС.

- Нити желим, нити ћу тражити пријевремене изборе - казао је Самарас, објаснивши да, уколико буде подвргнут било каквим уцјенама или притисцима са било које стране, “онда је очигледно да ће друге стране бити одговорне за све што се догоди”.

У интервјуу који је објавио грчки лист Та Неа, премијер је истакао да је фокус ставио на стабилност и на пуни четворогодишњи мандат владе за добробит земље, како преноси грчка агенција АНА.

- Неће бити нових мјера штедње, а услови ће ове године бити знатно другачији - нагласио је Самарас, додавши да сада постоје предуслови за економски опоравак и да ће се он, у мјери у којој Грчка остане на правом путу, ускоро реализовати.

Кад је ријеч о укидању 12.500 радних мјеста у јавној служби, премијер је рекао да та бројка чини само 3,5 одсто од укупног броја јавних службеника, а да ће од тога само два одсто запослених на крају бити отпуштено и замјењено новим особљем које ће покрити реалне потребе, као на примјер у болницама.

Коментаришћи своју предстојећу посјету САД и састанак са предсједником Бараком Обамом, Самарас је казао да Грчка у америчком предсједнику види пријатеља и савезника, али да се такви односи морају “редефинисати” у кризна времена, као што су ова кроз која Грци тренутно пролазе.

- Вјерујем да се америчка забринутост за стабилност на источном Медитерану поклапа са нашом - навео је предсједник грчке Владе.

У међувремену, главна грчка опозициона странка, Радикална љевичарска коалиција (Сириза), реаговала је данас на премијеров интервју грчком листу, оцијенивши да тај текст открива “његов очајнички покушај да остане на власти”, наводи АНА.

У саопштењу за штампу, Сириза је истакла да “поновну причу о успјеху” и “отрцана предвиђања раста, инвестиција, нових радних мјеста и изласка из тунела” поништава сурова реалност масовних отпуштања, губитка кућа због хипотека и економског краха до чега долази управо због политике коју “премијер одано и посвећено слиједи”.

- Њихово вријеме истиче, а друштво, које непрестано улаже напоре, неће дозволити да Самарас и његова влада до краја спроведу своје деструктивне планове - упозорила је Сириза, како преноси грчка агенција.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана