„Салон жилавке“ окупио рекордан број учесника

ГС
„Салон жилавке“ окупио рекордан број учесника

ТРЕБИЊЕ - Пети „Салон жилавке“ синоћ је у Винској галерији „Вукоје“ у Требињу окупио рекордан број учесника - више од 40 произвођача вина и хране из Херцеговине.

Осим многобројних произвођача вина, на манифестацији су се представили и врхунски произвођачи сира, пршута и маслина, а циљ је промоција Требиња и Херцеговине као туристичке дестинације.

Догађају су присуствовали вински новинари, сомелијери, енолози и други гости, а „Салон жилавке 2021“, између осталих, подржали су град Требиње, Спољно-трговинска комора БиХ, туристичке организације Републике Српске и града Требиња и Америчка агенција за међународни развој (УСАИД).

Власник подрума „Вукоје“ Радован Вукоје истакао је да је ова манифестација увод у добру бербу ове године и да је поносан што је Салон жилавке ове године окупио рекордан број учесника.

- Tа моја идеја која је на почетку изгледала неоствариво да ово буде најбољи Салон вина у бившој Југославији сада је веома остварива. Похвале долазе са свих страна и на то сам посебно поносан - рекао је Вукоје.

Он је додао да је ове године Салон жилавке организован тродневно уз помоћ УСАИД-а, те да су у оквиру „Винске цесте Херцеговине“ обишли винаре, произвођаче сирева, мале произвођаче који су битни за Херцеговину.

-Ове године први пут имамо излагање маслинових уља из Херцеговине тако да је и то нешто што овај салон чини посебним. Мали јубилеј, али сигурно најзначајнија до сад манифестација - рекао је Вукоје.

Истакао је да је жилавка  локомотива на возу развоја херцеговачке пољопривреде,јер уз себе вуче сираре и пршутаре који су се и ове године прикључили салону, а оно што истиче као посебно задовољство јесте да су се од ове године и маслинари прикључили цијелој причи.

-Жилавка је овдје са нама 2.000 година, и као најстарија сорта је симбол Херцеговине и једне нераскидиве везе свих градова на овом подручју. Јер жилавке има од крајњег истока па све до запада, то је једина сорта која веже и повезује ову регију и не само људе који живе на овом подручју већ и пољопривреду нашег краја - рекао је Вукоја.

Манифестацију је отворила глумица Наташа Нинковић која је рекла да је поносна на породицу Вукоје, као и да је срећна што се жилавка вратила тамо одакле је поникла - у Требиње те што жилавка цијеле Херцеговине постаје све препознатљивија на винској мапи региона и даље.
-Посебно ме радује чињеница што та жилавка спаја, прави мостове, потире све разлике, руши баријере у цијелој Херцеговини и то је чини не само мало тврдом и сувом као што је и овај крај одакле потиче, већ и благословеном - рекла је Нинковићева.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић истакао је значај ове манифестације подсјетивши да је жилавка аутохтона сорта, препознатљива у Херцеговини.

-Од 27 винарија у Републици Српској, 23 су у Требињу, то довољно говори о нашем подручју. У наредном периоду жеља нам је да организујемо озбиљан сајам вина у Требињу јер сматрам да требињски винари и цијеле Херцеговине то заслужују - рекао је Ћурић.

Нада се да ће број произвођача вина у наредном периоду бити већи, будући да свјетско тржиште тражи вина са подручја Херцеговине.

Међународни судија вина и познавалац вина Дарел Џозеф одушевљен је квалитетом жилавке за коју је рекао да је изврсно вино и да већ проналази путеве и ван граница БиХ.

Директорица УСАИД туризма за регију Херцеговина Мирна Јелчић истакла је да је са њихове стране веома много труда и љубави уложено у овај догађај.

-УСАИД туризам је ту да подржи све догађаје који ће БиХ ставити на свјетску мапу и који ће од ње учинити свјетски познату дестинацију. Херцеговачка винска цеста носи све те вриједности којима се можемо поносити. Овај догађај утјеловљује све оно што ми желимо да винска цеста представља, сарадњу винара и њихов фантастичан производ, труд, гастрономске делиције и веома велики труд и љубав уложени у све што се ради - нагласила је Јелчић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана