Салмонела потврђена на три фарме товне перади

Срна
Салмонела потврђена на три фарме товне перади

САРАЈЕВО - Присуство салмонеле потврђено је на три фарме у Кантону Сарајево, а на санитарно клање упућено је 46.677 комада товне перади, што је два пута више у односу на прошлу годину, саопштено је из Кантоналне управе за инспекцијске послове.

 “С циљем спречавања ризика по јавно здравство на спорним фармама су проведене пооштрене биобезбједносне мјере, збрињавање стајњака и простирке, те остале прописане мјере”, наводи се у саопштењу.

Ветеринарски инспектори, паралелно са овим активностим, у узгојима кока носилица, као и у промету на подручју Кантона Сарајево, проводе узорковање и испитивање свјежих конзумних јаја намијењених јавној потрошњи на присуство салмонела. У узорцима који су до сада испитани није било позитивних резултата.

Из Кантоналне управе истичу да је мониторинг присуства салмонела код живе перади до сада извршен у већини фармских узгоја на подручју Кантона Сарајево, односно на укупно 28 фарми, од чега је прегледано 16 фарми товне перади и шест фарми кока носилица, док су у току претраге на још шест регистрованих фарми.

“С обзиром да је према подацима Федералног завода за јавно здравство салмонела најчешће изоловани узрочник тровања храном, упозоравамо све субјекте у пословању са храном у свим фазама производње, прераде, обраде и дистрибуције хране, на неопходност провођења општих и посебних мјера хигијене хране заснованих на принципима ХАЦЦП система, као и мјера самоконтроле салмонела у храни коју стављају на тржиште”, наводи се у саопштењу.

Из Кантоналне управе за инспекцијске послове упозоравају потрошаче да приликом припреме и употребе хране требају одржавати завидан ниво културе властите прехране и хигијене, која укључује адекватну термичку обраду намирница, посебно пилећег меса и јаја.

“Увијек је важно приликом припреме хране обратити пажњу на упутство произвођача у вези са одговарајућом термичком обрадом прије конзумације, што је обавезни податак на декларацијама хране”, додаје се у саопштењу. /крај/аг/мир
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана