Сајам некретнина и инвестиција у Бањалуци: Нови пројекти за подстицај развоју

Маријана Миљић
Сајам некретнина и инвестиција у Бањалуци: Нови пројекти за подстицај развоју

Бањалука - Први специјализовани међународни сајам некретнина и инвестиција „Banjaluka Invest Real Estate Expo 2017“ (BLIRE) отворен је у петак у Бањалуци и окупио је око 50 излагача и још већи број институција и компанија кроз учешће на пратећим сајамским панел дискусијама.

Сајам ће трајати до недјеље и током тродневног програма биће презентовани потенцијали РС и локалних заједница за инвестиције, пројекти грађевинских компанија, програми институција на свим нивоима који се тичу ове области, а учествују и банке, осигуравајуће куће, пројектни бирои, агенције за промет некретнина и други субјекти из бранше. Захваљујући овом сајму Бањалука је ушла у друштво Београда, Загреба и Будве у региону, те Москве, Минхена и Нице који су познати по овој врсти сајмова.

Основни циљеви организатора сајма су привлачење страних инвестиција, њихово привлачење у РС и презентација најважнијих тема из области инвестиција и некретнина.

- Овај сајам допринијеће бољем разумијевању економских прилика у РС и увјерити инвеститоре да је Српска пожељна дестинација за улагање. Сваки инвеститор има снажну подршку институција, а са добити коју оствари може да управља без ограничења - казао је министар индустрије, енергетике и рударства РС Петар Ђокић, који је отворио сајам.

Идејни творац сајма Предраг Тешић рекао је да су позив упутили свим локалним заједницама, инвеститорима у стамбено-пословне објекте и комплетној пратећој оперативи и институцијама.

- Организовали смо сајам у рекордном року и мислим да смо креирали успјешну причу за РС и Бањалуку. Резултати овог сајма ће се видјети из године у годину. Други међународни сајам некретнина и инвестиција биће одржан 4, 5. и 6. септембра и већ од понедјељка крећемо у припреме - казао је Тешић.

Сајам је подржало и Министарство за економске односе и регионалну сарадњу РС, а министар Зоран Клокић је истакао да ће манифестација допринијети развоју Српске.

- Овакви сајмови су помогли у привлачењу нових инвестиција, што је посебно важно с обзиром на то да су у цијелом региону у силазној путањи - рекао је Клокић.

Велики број штандова на сајму заузеле су локалне заједнице, које ће презентовати своје потенцијале.

- Циљ нам је да инвеститорима представимо туристичке потенцијале, који нису искоришћени. Имамо велика природна богатства и потенцијал за развој ловног, риболовног и планинског туризма. Инвеститорима нудимо разне погодности, а да је то прави пут показују успјешни примјери улагања у области обућарске, металопрерађивачке и дрвне индустрије - рекао је начелник Котор Вароша Зденко Сакан.

На сајму ће по узору на земље у окружењу бити основано удружење посредника у промету некретнина, што ће допринијети развоју тржишта и побољшању услуга. Сајам, који се одржава у просторијама „Бањалучког сајма“, биће затворен у недјељу додјелом награда излагачима.

Програм

25. новембар

* Презентација - Улога и активности Инвестиционо-развојне банке РС

* Презентација - Институт за урбанизам, грађевинарство и екологију РС

* Панел - „Улога БФЦ-а у привлачењу инвестиција“

* Панел - „Европска мрежа предузетништва“

* Оснивачка скупштина удружења посредника у промету некретнинама

26. новембар

* Панел - „Инвестиције у туризму“

* Додјела награда

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана