Са­јам ауто­мо­би­ла без чу­ве­них мар­ки

Глас Српске
Са­јам ауто­мо­би­ла без чу­ве­них мар­ки

ДЕ­ТРО­ИТ - Док се "три аме­ри­чка ауто-ве­ли­ка­на" - "Џене­рал мо­торс", "Форд" и Крај­злер" бу­квал­но бо­ре за пре­живљавање, мно­ге ауто-ком­па­ни­је, не са­мо из Евро­пе, окре­ну­ле су ле­ђа ме­ђу­на­ро­дном сај­му ауто­мо­би­ла у Де­тро­иту, је­дној од нај­ве­ћих смо­три нај­но­ви­јих дос­ти­гну­ћа у свјет­ској ауто­мо­бил­ској ин­дус­три­ји, ко­ја је у не­дјељу уве­че отво­ре­на за ме­ди­је.

У Де­тро­иту се, на­име, ка­ко ис­ти­чу свјет­ске но­вин­ске аген­ци­је, ни­су по­ја­ви­ли европ­ски прои­зво­ђа­чи лу­ксу­зних ауто­мо­би­ла, као што су "Пор­ше", "Фе­ра­ри", "Ланд ро­вер" и "Ролс-Ројс", али су се по­ву­кле и ја­пан­ске ком­па­ни­је, "Ни­сан", "Ин­фи­ни­ти", "Ми­цу­би­ши" и "Су­зу­ки", док је "Хон­да от­ка­за­ла кон­фе­рен­ци­ју за штам­пу. Чак је и до­ма­ћи "Крај­злер", због кри­зе, смањио сво­је при­сус­тво на штан­до­ви­ма.

Aна­ли­ти­ча­ри упо­зо­ра­ва­ју да се са­јам одржа­ва у не­за­па­мће­ној кри­зи ко­ја је по­го­ди­ла ауто­мо­бил­ску ин­дус­три­ју и да сва­ка ком­па­ни­ја стро­го во­ди ра­чу­на о то­ме ка­ко ће уло­жи­ти но­вац у мар­ке­тин­шке акци­је. Прои­зво­ђа­чи ауто­мо­би­ла та­ко­ђе су смањили број но­вих мо­де­ла ко­је ће лан­си­ра­ти на сај­му, без об­зи­ра на то што ор­га­ни­за­то­ри тврде да ће би­ти пред­стављено око 20 но­ви­те­та.

Стручњаци упо­зо­ра­ва­ју да се не мо­же оче­ки­ва­ти да ово­го­дишњи са­јам бу­де смо­тра ауто­мо­би­ла, већ при­је мјес­то за раз­мје­ну стра­те­ги­ја пре­живљавања, на­кон што је Де­тро­ит по­го­ђен ис­тин­ском ка­тас­тро­фом у 2008. го­ди­ни.

Док аме­ри­чка при­вре­да кли­зи даље у не­за­па­мће­ну де­пре­си­ју, до­ма­ћа про­да­ја ауто­мо­би­ла и ла­ких ка­ми­она смањена је 18 од­сто то­ком ми­ну­ле го­ди­не.  Што се СAД ти­че, адми­нис­тра­ци­ја Џорџа Бу­ша од­го­во­ри­ла је на кри­зу из­два­јањем ви­ше ми­ли­јар­ди до­ла­ра по­мо­ћи за пре­живљавање до­ма­ће ауто­ин­дус­три­је, док но­ви пред­сје­дник Ба­рак Оба­ма не уђе у Би­је­лу ку­ћу.

Та­ко са­да "Џене­рал" и "Крај­злер" пре­живљава­ју на по­зајмљеном нов­цу, на­кон што су до­би­ли че­ти­ри ми­ли­јар­де до­ла­ра хи­тних кре­ди­та, док је "Форд" обе­зби­је­дио по­зај­ми­цу од де­вет ми­ли­јар­ди до­ла­ра, ко­ју ће по­ди­ћи уко­ли­ко се кри­за про­ду­би.

Са­јам ће за ја­вност би­ти отво­рен од 17. до 25. ја­ну­ара.

Мо­де­ли

Као од­го­вор на ре­це­си­ју, ко­ја је за­тво­ри­ла мно­ге по­го­не за изра­ду ауто­мо­би­ла, са­јам у Де­тро­иту фо­ку­си­рао се на ауто­мо­би­ле мање по­трошње го­ри­ва, је­днос­та­вни­ји ди­зајн и на во­зи­ла ко­ја ко­рис­те зе­ле­не те­хно­ло­ги­је.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана