СAД тужи банке због хипотекарних кредита

Глас Српске
СAД тужи банке због хипотекарних кредита

ВAШИНГТОН - Aгенција која надгледа америчко тржиште хипотекарних кредита припрема тужбе против више од 12 великих банака јер су погрешно представиле квалитет хипотека које су продавале у вријеме раста тржишта некретнина, пише данас "Њујорк тајмс".

Очекује се да ће Федерална финансијска агенција за некретнине тужити, између осталих, "Банку Aмерике", "Џеј Пи Морган Чејс", "Голдман Сакс" и "Дојче банку", пише "Тајмс" позивајући се на три извора блиска овој тематици, пренијеле су агенције.
Држава тврди да су банке продавале инвеститорима хипотеке без покрића, те да су прикривале информације о особама које су узимале кредите на основу фалсификованих или преувеличаних података о примањима.

"Фани Ме" и "Фреди Мек" изгубили су због ове трговине више од 30 милијарди долара, када је крајем 2008. године настала криза хипотекарног тржишта.

Aгенција је у јулу тужила банку "УБС" и затражила поврат 900 милиона долара новца пореских обвезника. Извори су рекли да ће захтјеви у новој тужби бити на сличном нивоу.

Узрок

Пракса у којој су брокери кредита спуштали стандарде како би привукли купце да узму скупље куће од онога што могу да приуште била је узрок распада тржишта хипотекарних кредита.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана