САД спремају одлуку коју ће осјетити цио свијет

Агенције
САД спремају одлуку коју ће осјетити цио свијет

На састанку челника америчке централне банке који ће се одржати овога четвртка одлучиваће се о висини референтних каматних стопа.

Каматне стопе у САД већ су седам година на најнижим нивоима у историји па је задуживање грађанима и компанијама било изузетно јефтино, што би сада могло нагло да се промјени, пишу аналитичари Адмирал маркета.

Постоји опасност од бијега капитала у САД

Међу инвеститорима на финансијским тржиштима али и економистима у институцијама као што је ММФ постоји страх да глобална привреда још није спремна на раст каматних стопа.

Наиме, у већем дијелу свијета су каматне стопе такође ниске, или у паду, па би раст каматних стопа у САД изазвао масовно пребацивање капитала из остатка свијета у САД, што би могло дестабилизовати финансијске системе у земљама у развоју.

Нешто слично се догодило у Турској након што је у САД завршен програм убризгавања новца у финансијски састав и у Русији након почетка сукоба у Украјини, па су централне банке наведених земаља морале да интервенишу како би спречиле панику и нагло слабљење сопствене валуте.

Друга посљедица почетка подизања каматних стопа у САД ће вјероватно бити нови талас јачања америчког долара у односу на већину осталих валута.

Мишљење аналитичара: Вјероватност да се подигну камате 30 одсто

Иако се у првој половини године сматрало да ће америчка централна банка управо на овом састанку донијети одлуку о првом подизању каматних стопа, сада већина учесника на финансијским тржиштима сматра да је вјероватност такве одлуке на овом састанку приближно 30 одсто и да ће се вјероватно причекати састанак који ће се одржати у децембру.

Аналитичари Адмирал маркета такође сматрају да је то најизгледнији сценарио јер стопа инфације још није почела нагло да расте, а појавили су се и привредни проблеми у Кини који би могли да утичу и на остатак свијета, па ће америчка централна банка вјероватно хтети још мало да причекају како би видјела развој ситуације.

Каква год одлука била, у четвртак су могући велики и нагли помаци на свим финансијским тржиштима, а у првим минутима након објаве вијести курс америчког долара у односу на евро могао би да се промени до 1-2 одсто.

Уколикобуду повећане каматне стопе, у идућих неколико мјесеци амерички долар могао би у односу на евро да ојача за 5-10 одсто, а у идућих годину дана можда накратко постане и јачи од евра. Уколико се повећање каматних стопа одложи, долар ће вјероватно ослабити додатних неколико посто са садашњег нивоа, а раст се очекује тек пред идући састанак америчке централне банке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана