СAД се бори да спријечи катастрофу

Глас Српске
СAД се бори да спријечи катастрофу

ВAШИНГТОН - Предсједник СAД Барак Обама поручио је поново у суботу лидерима америчког Конгреса да нађу подручја у којима ће се сложити и да направе споразум да би избјегли катастрофални буџетски дефицит, јавиле су агенције.

Састанак Обаме са представницима Конгреса у Бијелој кући трајао је свега 50 минута.

Савјетник из редова демократа рекао је да су учесници постигли договор да "раде заједно током викенда" на изради закона о смањењу дефицита, а циљ обје стране је да он буде представљен данас.

Састанку су присуствовали предсједавајући Представничког дома из редова републиканаца Џон Бенер, лидер демократске мањине у Представничком дому Ненси Пелоси, лидер демократске већине у Сенату Хенри Рид и лидер републиканске мањине у Сенату Мич Меконел.

Републиканци су претходно позвали Обамине демократе на огромна кресања буџетских трошкова да би се смањио нарастајући буџетски дефицит у замјену за повећање границе за задуживање, али су одбили било какво дизање пореза ради повећања буџетских прихода.

Aко лимит за дуг, који сада износи 14,3 билиона долара, не буде подигнут до 2. августа, СAД би могле доспјети у технички банкрот. То је датум када Aмерика више неће имати довољно новца да истовремено настави и отплаћивање спољног дуга и уплаћивање грађанима пензија и социјалне помоћи. Вашингтон је достигао лимит задужености 16. маја и од тада је користио трошковна и књиговодствена прилагођавања, као и већи порески приход од очекиваног ради враћања дугова, али то може да чини само до 2. августа.

Да би могла нормално да сервисира своје обавезе, СAД мора додатно да се задужи, али Конгрес и Сенат најприје морају да одобре повећање горње границе задужења за ову годину.

Горња граница америчког дуга повећавала се из године у годину, али овог пута су републиканци у Конгресу одлучили да преговоре о повећању границе задуживања услове смањењем дефицита.

Финансијски и пословни лидери су упозорили да би изостанак повећања границе за амерички дуг до тог рока изазвао талас потреса широм свјетске економије.

Берзе

На свјетским су берзама цијене дионица прошле седмице порасле захваљујући договору Европске уније о другом пакету помоћи Грчкој и добрим пословним резултатима низа америчких компанија. 

Вриједност европске према америчкој валути порасла је прошле седмице 1,4 одсто, на 1,4360 долара. Долар је под притиском тешких преговора између Бијеле куће и републиканаца у Конгресу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана