САД: Радници “брзе хране” у штрајку

Танјуг
САД: Радници “брзе хране” у штрајку

Њујорк - Радници у америчким ресторанима брзе хране, као што је Мекдоналдс, за данас су најавили општи штрајк широм САД-а са захтјевом за повећање плата.

Они траже надницу од најмање 15 долара на сат за пуно радно вријеме, док је тренутно на савезном нивоу загарантовано 7,25 долара на сат, преноси портал Seebiz.

Мекдоналдс, Бургер Кинг, Тако Бел, Вендис (Вендyс) и други ресторани брзе хране су под притиском од прошлог новембра, када је у Њујорку покренут талас штрајкова за веће плате. У тим ресторанима раде углавном млади људи, и то привремено, јер се са 15.000 долара годишње не може преживjети без додатне социјалне помоћи.

Такође, економска криза прислила је све већи број старијих запослених да траже посао на таквим радним мјестима услед чега је и присутно експлоатисање људи, пише Seebiz.

Национално удружење ресторана тврди да плате не могу да буду повећане, јер би онда на другој страни трпјело запошљавање.

У Вашингтону демократе су први пут након 2009. године тражили подизање загарантоване плате, али на девет долара на сат, док су републиканци чврсто против оваквог предлога.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана