САД: Потрошња расте брже од плата

Танјуг
САД: Потрошња расте брже од плата

Вашингтон - Домаћа потрошња је у САД у јануару порасла више него што су порасле плате, показују званични подаци у Вашингтону.

Домаћа потрошња, главни покретач америчке привреде, увећана је у јануару 0,4 одсто на мјесечном нивоу, док су плате истовремено порасле 0,3 одсто, наводи америчко Министарство трговине, а преноси агенција Франс прес.

Министарство додаје да је домаћа потрошња у децембру, традиционално значајном месјецу за куповину, била прилично слаба. Раст из тог мјесеца ревидиран је 0,1 одсто наниже, на 0,3 одсто.

Инфлација је у јануару остала доста испод циљног нивоа централне банке од два одсто, колико је потребно за очување цијеновне стабилности. Индекс потрошацкцих цијена увећан је 0,1 одсто, у односу на раст од 0,2 одсто из децембра. Стопа штедње је у јануару мировала на децембарском нивоу од 4,3 одсто расположивих личних прихода.

На нивоу цијеле 2013, домаћа потрошња порасла је 3,1 одсто, у односу на 4,1 одсто из 2012, док су лични приходи истовремено порасли 2,8 одсто, у односу на 4,2 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана