САД одбила захтјев Ер Србије

Агенције
САД одбила захтјев Ер Србије

Београд - Америка је одбила захтјев авиопревозника "Ер Србија", бишег "Јат ервејза", да понуди услуге на америчком тржишту кроз уговоре о заједничком лету са емиратским "Етихад ервејзом" и другим компанијама, потврђено је за РТС у америчком Министарству за саобраћај.

Према одлуци америчког Министарства, авиокомпанија из Србије је одбијена због недовољно разјашњених детаља у вези са власништвом и контролом над "Ер Србијом".

"Да бисмо услишили такав захтјев, морамо да утврдимо да то не би било штетно за америчку ваздухопловну политику или интерес", наводи америчко Министарство у образложењу.

"Ер Србија" и "Етихад" тврде да је, без обзира на власништво и контролу, забринутост америчких власти неоснована, те да је требало прихватити захтјев авиокомпаније "Ер Србија".

"Јат ервејз" промијенио је име 1. августа 2013. године у "Ер Србија", када је авиопревозник Србије потписао споразум о стратешком партнерству са "Етихад ервејзом" из Абу Дабија, који је преузео 49 одсто удјела у "Јату", а држава Србија са 51 одсто остала већински власник.

САД и Србија немају билатерални споразум ваздушних услуга, па је одјељење за лиценцирање америчког ресорног министарства имало дискреционо право да процијени да ли би прихватање овог захтјева било у складу са "јавним интересом".

"Јат ервејз" је 19. септембра 2013. године поднио захтјев у којем нуди код-шер услугу у САД на летове "Етихад ервејза" и будућих пословних партнера.

Уговор о заједничком лету, такозвани код-шер уговор, омогућава већем броју компанија да заједнички продају мјеста на истом лету који обавља само једна од компанија. /крај/вш/мђ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана