САД Њемачкој: Успоравате економију

Политика
САД Њемачкој: Успоравате економију

Вашингтон - Обамина влада је у извјештају министарства за финансије и привреду за своје и проблеме глобалне економије окривила три силе које је прате: Њемачку, Кину и Јапан.

Америчка економија расте анемично, мада брже од европског просјека, политичка криза у Вашингтону је само прије мјесец дана умало свијет гурнула у нову провалију рецесије – али је Обамина влада у извјештају свог министарства за финансије и привреду (Трежери) за своје и проблеме глобалне економије окривила три силе које је прате: Њемачку, Кину и Јапан.

Најновији полугодишњи извјештај Трежерија о стању светских валута први пут је главну оштрицу своје критике усмјерио ка најважнијој европској економији – Њемачкој. Локомотива еврозоне је оптужена да својим превеликим ослањањем на извоз онемогућава не само бржи опоравак земаља из свог окружења него и цијелог свијета.

У ранијим извјештајима ова врсте критике била је намијењена искључиво Кини, па је окретање фокуса ка Њемачкој упадљив заокрет Обамине владе према важном европском савезнику.

Овако оштре замјерке на рачун економске политике Берлина нису се овдје чуле ни на врхунцу дужничке кризе еврозоне 2010, мада се сада тврди да су критике ове врсте упућиване иза сцене,пише Политика.

"Анемичан темпо раста домаће тражње и зависност од извоза отежали су ребалансирање у вријеме кад су многе друге земље еврозоне под притиском да смање тражњу и увоз како би промовисале прилагођавање", каже се у кључним налазима Трежерија, у којима се указује и на то да је њемачки нето извоз робе, услуга и капитала у прошлој години био већи од кинеског, што је објашњење зашто се она нашла на првом мјесту земаља којима се препоручује да нешто у својим политикама промјене како би свјетска економија била стабилнија.

Жеља САД је да еврозона буде мање зависна од извоза у корист домаће тражње (што би подстакло и тражњу за америчком робом, капиталом и сервисима).

Тешко је не примјетити да критика њемачке економске политике долази у тренутку када су односи између Вашингтона и Берлина осјетљиви. Овде борави делегација њемачких обавештајних експерата која са америчким колегама разјашњава прислушкивање мобилног телефона канцеларке Ангеле Меркел од стране америчке Националне агенције за безбједност, што је унијело прилично напетости у билатералне односе. Делегација је у сриједу имала састанак и у Бијелој кући, са Обаминим саветником за националну безбједност.

Заокрет ка Њемачкој у полугодишњем извјештају упадљив је и зато што је на његовој мети досад традиционално била монетарна и економска политика Кине, која је критикована и овог пута, али тек узгред, уобичајеном констатацијом да је јуан потцењен, што Кини омогућава да буде конкурентнија од америчких произвођача.

Уочено је, међутим, и да је кинеска валута у посљедње вријеме нешто ојачала, што је било добро за америчку економију.

Као ни досад, Кина ни овога пута није проглашена "валутним манипулатором", нити је та етикета приљепљена осталим двијема извозно оријентисаним азијским економијама, јапанској и јужнокорејској.

У настојању да објасни заокрет, пословни дневник "Волстрит џорнал" цитира Џејкоба Киркегарда, експерта за еврозону у вашингтонском Петерсон институту за међународну економију који оцијењује да је тајминг критике вјероватно покушај да се утиче на економску политику Њемачке док се још преговара о новој владајућој коалицији и дискутује о њеном програму за идућих неколико година.

Овај и други експерти су, међутим, скептични да ће САД постићи свој циљ, с обзиром на то да се у Њемачкој велики извозни вишкови сматрају доказима доброг економског здравља и националне конкурентности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана