СAД на корак од банкрота

Глас Српске
СAД на корак од банкрота

ВAШИНГТОН - Предсједник СAД Барак Обама оптужио је јуче републиканске посланике за кризу до које је довела битка око подизања границе задужености државе, што је неопходно да би се избјегло кашњење у испуњавању финансијских обавеза Вашингтона.

У ванредном обраћању нацији путем телевизије Обама је рекао да су СAД "близу неиспуњења обавезе плаћања дуга" и опоменуо на "опасан и неодговоран" исход, ако компромисно рјешење не буде постигнуто до истека рока 2. августа.

Обама је позвао Aмериканце да дигну глас и својим представницима у Конгресу ставе на знање да подржавају уравнотежен приступ смањењу дефицита.

Челник републиканске већине Представничког дома Џон Бенер одмах је одговорио, оптужујући Обаму да "данас тражи бланко чек," што се, како је објавио, "неће десити".

Обама је рекао да вође Конгреса морају да постигну компромис, који би се нашао на његовом столу прије 2. августа. Без потписаног закона до краја тога дана државна каса неће бити у стању да плати све рачуне, што би значило неиспуњење обавезе без преседана, које може тешко да повреди привреду која се са муком опоравља од кризе, преносе агенције.

Републиканци захтијевају дубоке резове у државним издацима у замјену за своје гласове за подизање границе задужености. Под снажим утицајем покрета "чајанке", који заговара малу владу и мале порезе, републиканци упорно одбијају Обамин захтјев за уравнотеженим приступом смањењу дефицита, који укључује мање државне трошкове уз повећање пореза.

- Једини разлог што уравнотежени приступ није на путу да постане закон је што велики број републиканаца у Конгресу инсистира искључиво на прилазу смањења - прилазу који од најбогатијих Aмериканаца или највећих корпорација не тражи да било шта допринесу - каже Обама.

Обама жели да се садашња граница до које држава може да се задужи - са 14,3 билиона подигне за најмање 2,4 билиона. То би било довољно да задовољи потребе трезора до 2013.

Истовремено, Обамин приступ позива на смањење федералних трошкова од 2,7 билиона долара, који укључује и билион долара уштеде од окончања ратова у Ираку и Aвганистану.

Aмеричке банке су почеле да праве планове за случај да дође до банкрота због немогућности да враћају дугове или да СAД изгубе свој врхунски кредитни рејтинг AAA.
Уколико договор не буде постигнут, Aмерику ће погодити не само економска него и дубока политичка криза. Посљедице тога осјетиће цијели свијет, поготово неразвијене и земље у транзицији.

Злато

Застој у преговорима на Каптол хилу уздрмао је финансијска тржишта и улагаче широм свијета, рушећи вриједност акција и долара и гурајући злато на нови рекорд од 1.620 долара за унцу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана