САД: Ледени талас кошта 5 милијадри долара

Rt.com
САД: Ледени талас кошта 5 милијадри долара

Њујорк -- Ледени талас који је захватио готово половину територије Сједињених Држава коштаће ту земљу чак 5 милијарди долара, преноси Русија данас.

Рекордно ниске температуре су у неким дјеловима САД ниже него на Јужном полу, а око 200 милиона људи на истоку земље одлучило је да остане у својим домовима, због чега не иду на посао, нити у куповину.

Како за Русију данас каже Еван Голд, потпредсједник компаније Планалитикс која анализира утицај метеоролошких прилика на економију, леденим таласом погођено је скоро двије трећине становника САД.

јерујемо да ће овај проблем бити краткорочан, али процијењујемо да ће нас коштати око 5 милијарди долара, због тога што је велики дио популације погођен њиме", рекао је Голд.

У Њујорку је измјерена најнижа температура у посљедњих сто година, док је у граду Ембарас у Минесоти измјерана температура од -37 степени Целзијуса, док је субјективни осјећај, када се узме у обзир ефекат ветра, био чак -43 степени.

Ледени талас ће се, према Голду, одразити на потрошњу будући да ће ниске температуре значајно утицати на раст рачуна за грејање. Потрошња природног гаса у сјевероисточном дијелу земље достигла је највиши ниво у посљедњих пет година, уз истовремени раст цијена.

На макроекономском нивоу, ледени талас би могао да умањи амерички БДП за 0,1 одсто, објашњава Нармиан Бехравеш, економиста компаније ХИС Глобал. Све то ће, међутим, како каже, бити надокнађено у другом кварталу.

Ниским температурама су највише погођени ресторани и авио-компаније, будући да је већ отказано око 2.380 летова, док је 2.912 летова каснило.

С друге стране, поједини послови, попут интернет фирми, свакако ће профитирати јер ће доста Американаца који су се од поларног невремена склонили у куће, провести доста времена на интернету.

"Вриједност поклон ваучера продатих за Божић износи око 30 милиона долара, и ако сам заглављен код куће, отићи ћу на интернет да купим капут или џемпер. А продавнице не биљеже добитак док се ваучер не употреби", објашњава Голд.

Ресторани који достављају храну и кабловски канали који пружају услуге програма на захтјев, такође ће добро зарадити током ниских температура, оцијењују у Паналитиксу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана