САД Кини: Не можете више овако

Танјуг
САД Кини: Не можете више овако

Вашингтон/Пекинг - Кина мора да направи заокрет и да се одвикне од модела јефтине радне снаге и извозно оријентисане економије како би одржала раст у наредним годинама.

"И Европа и Јапан морају да предузму акције како би подстакли домаћу тражњу и додатно уравнотежење глобалне економије које ће помоћи привредном расту у земљама које имају хроничне трговинске дефиците", изјавио је економиста и подсекретар америчког министарства финансија задужен за међународна питања, Нејтан Шитс.

Снажна експанзија кинеске привреде у протекле три деценије је, према његовим рјечима, била заснована на огромној и јефтиној радној снази, масовним инвестицијама и фокусираности на извозну индустрију.

"Ово више није одрживи модел раста за Кину нити за свјетску економију", рекао је Шитс.

"Када је ријеч о Европи, опоравак је и даље слабашан и неуједначен због слабе тражње, а поједине земље се још увијек прекомјерно ослањају на извоз за остваривање привредног раста. Од кључног је значаја да земље са великим спољним суфицитима и буџетским простором слиједе мјере за подстицање тражње, као што су инвестиције у инфраструктуру", закључио је Шитс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана