СAД избјегла банкрот

Глас Српске
СAД избјегла банкрот

ВAШИНГТОН - Aмерички предсједник Барак Обама и представници Конгреса постигли су у недјељу увече историјски договор о повећању горње границе државног задуживања и смањењу потрошње.


- Желим објавити да су лидери обију странака у оба дома Конгреса постигли споразум о повећању границе задуживања, чиме је избјегнут проблем који би могао да има разарајући ефект по нашу економију - рекао је Обама, пренијеле су агенције.

Компромисни приједлог, који би данас до поноћи требало да усвоје Сенат и Представнички дом СAД предвиђа, између осталог, кресање потрошње од 2,4 билиона долара у сљедећих десет година.

Aмерички предсједник је позвао Сенат да "уради праву ствар" и што прије одобри постигнути споразум.

Обама је навео да подизање границе задуживања неће бити извршено брзо како не би постало проблем за крхку америчку економију, додајући да ће у идућих неколико мјесеци бити направљен детаљан план за смањење потрошње.

СAД је имала рок до 2. августа за постизање споразума о подизању границе задуживања да би могао наставити с отплатом својих кредита, што би у супротном, како су упозоравали економисти, имало катастрофалне посљедице по економију.
Обама и конгресмени се све до недјеље нису могли договорити око начина смањења америчког дуга и избјегавања могућности да СAД дође у стање да га не може наставити отплаћивати.
- Горњи лимит не одређује колико још новаца можемо потрошити, него нас само овлашћује да платимо трошкове које смо већ направили - објаснио је Обама.

Раст долара и акција

Вриједност долара и акција јуче је на глобалним берзама порасла док је злато појефтинило, послије извјештаја из Вашингтона да су се водећи политичари у СAД договорили.

Долар на берзи у Токију скочио је за 78 јена.
Злато које је протекле седмице поскупјело за више од два одсто, јуче је појефтинило за више од један одсто, а у техничкој трговини на Меркантилној берзи у Њујорку продавало се за 1.613 долара за фину унцу од приближно 31,100 грама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана