САД даје гаранције за Кијев

Агенције
САД даје гаранције за Кијев

Вашингтон - Вашингтон је најавио да ће обезбиједити Украјини гаранције за зајам до двије милијарде долара, саопштило је вечерас америчко Министарство финансија.

"У оквиру међународних напора, САД намјеравају да обезбједе гаранције за зајам од једне милијарде долара влади Украјине у првој половини 2015. године уколико Украјина остане на путу реформи који је договорила са Међународним монетарним фондом /ММФ/", наводи се у саопштењу.

У саопштењу се истиче да, уколико Украјина настави да остварује конкретан напредак реформи, онда ће крајем 2015. године бити обезбјеђене гаранције за додатну једну милијарду долара.

"Мисија ММФ-а тренутно је у Кијеву, гдје ради са украјинским властима у вези са њиховим напорима у области реформи и новим економским пакетом помоћи", наводи се у саопштењу.

САД већ су дале око 340 милиона долара помоћи Украјини 2014. године, као и једну милијарду долара државне гаранције за кредит у мају исте године.

Због актуелне кризе у земљи Украјина се нашла на ивици банкрота и покушава да спаси привреду путем међународних зајмова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана