САД: Без добрих рјешења за могући банктор

Агенције
САД: Без добрих рјешења за могући банктор

Вашингтон - Директор ММФ-а Кристин Лагард упозорава да ће банкротирањем САД почети глобална рецесија, док финансијски експерти прогнозирају да би предсједник Барак Обама могао увести строге мјере штедње као одговор на кризу у америчком Конгерсу. Кристин Лагард је, како преносе амерички медији, оцијенила да ће све у свијету кренути наопако ако Америка банкротира.


Уколико не дође до повећања лимита државног дуга Америке, Министарство финансија САД ће већ у четвртак осјетити мањак средстава.

Демократе и републиканци Сената САД током викенда и неколико посљедњих седмица одржали су директне преговоре, али не може се рећи да су постигли озбиљан напредак.

Ситуација у вези са буџетском кризом у САД ушла је у фазу посљедњег одбројавања: до 17. октобра буџет САД биће практично исрцпљен.

Ако се Бијела кућа и опозиција не договоре о редовном повећању горње границе државног дуга, земљи пријети или “технички дефолт” или принудни режим строге штедње. Обје варијанте пријете катастрофалним посљедицама за свјетску економију.

“Фајненшел тајмс” наводи претпоставке аналититчара Гевина Дејвиса, који допушта могућност да републиканци и демократе неће ускладити границу државног дуга.

Обама се, сматра он, неће усудити да објави “дефолт” о дуговањима, али ће провести нагло “секвестирање” буџета, што ће неизбјежно тражити мјере строге штедње. А те мјере су већ изазивале рецесију у низу европских земаља.

Узимајући у обзир улогу САД у глобалној економији, може само да се нагађа како ће такав развој ситуације утицати на цијели свијет.

Евентуални “технички дефолт” САД у вези са дугом може да резултира смањењем бруто домаћег производа САД за чак десет одсто - сматра добитник Нобелове награде за економију Пол Кругман.

Ако горња граница дуга не буде повећана, влада може да плати текућа дуговања на рачун социјалних програма, прије свега пензијског осигуравајућег система, објашњава он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана