Са Тузланског аеродрома отпремљена прва испорука меса за Турску

Срна
Са Тузланског аеродрома отпремљена прва испорука меса за Турску

Тузла - Са Тузланског аеродрома данас је за Турску авионом отпремљена прва количина говеђег меса, након вишемјесечне паузе због афере са извозом меса које није поријеклом из БиХ.

У овој пошиљци требало је да буде 53.118 килограма меса говеда чији је преглед извршила Канцеларија за ветеринрство БиХ, речено је Срни у овој канцеларији.

У Турску би до краја године требало да буде извезено 5.700 тона меса говеда.

Канцеларија за ветеринарство БиХ усвојила је упутство о провођењу поступка сертификације пошиљки меса које се извозе у Турску и у складу са тим ће цијели поступак бити под сталним надзором Канцеларије.

За превоз намирница животињског поријекла задужена је авио-компанија "Туркиш ерлајнс-карго" са којом је менаџмент Тузланског аеродрома потписао уговор.

Турска је одобрила бесцарински увоз 15.000 тона говеђег меса из БиХ, искључиво домаћег, на годишњем нивоу, али је то доведено у питање због превара јер је откривено да су поједине компаније и појединци злоупотријебили споразум о бесцаринском извозу меса из БиХ у Турску тако што су увозили месо из земаља ЕУ, а затим га продавали Турској као домаће.

Овим је нанесена огромна финансијска штета домаћим узгајивачима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана