Са свим државама постигнут споразум о улагању

Агенције
Са свим државама постигнут споразум о улагању

Москва - Руски “Гаспром” постигао је договор о улагању у изградњи гасовода “Јужни ток” са свим државама кроз које ће гасовод пролазити, а изградња ће почети 7. децембра од локације на руском дијелу обале Црног мора, рекао је шеф одјељења за управљање пројектима “Гаспрома” Лоенид Чугунов, преносе агенције.

Чугонов је рекао новинарима у Москви да ће градња дионице гасовода кроз Србију почети, такође, у децембру и то постављањем камена-темељца за компресорску станицу у близини границе са Мађарском.

- Дионицу Јужног тока у Србији финансираће заједничко предузеће Србијагаса и Гаспрома тако што ће 30 одсто бити чиста средства, а 70 одсто кредити - рекао је Чугунов.

Он је навео да су споразуми о изградњи гасовода већ потписани са Србијом и Мађарском, са Словенијом је постигнут споразум који ће ускоро бити потписан, а извршни директор “Гаспрома” Алексеј Милер потписаће сутра у Бугарској споразум о улагању у изградњу “Јужног тока”.

Гасовод “Јужни ток” ићи ће од Русије преко Црног мора до Варне у Бугарској.

У Србију ће улазити код Зајечара, затим ће ићи кроз Мађарску и Словенију, а крај гасовода биће у Италији 11 километара од границе са Словенијом.

Гасовод дуг 3.600 километара имаће два крака, оба ће ићи из Србије - један за Хрватску, а други за Републику Српску.

Предвиђено је да прва фаза изградње буде завршена 2015. године, када ће почети испорука гаса купцима.

Пун капацитет гасовода од 63 милијарде метара кубних руског гаса годишње, намијењеног Европи, требало би да буде постигнут до 2015. године.

Гасовод ће коштати укупно 16 милијарди евра, при чему ће изградња дионице кроз Србију, у којој ће бити изграђене и двије од осам компресорских станица, коштати 1,7 милијарди евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана