Са Фијатом на свјетско тржиште

Марина Чигоја
Са Фијатом на свјетско тржиште

БAЊA ЛУКA - Седам предузећа из Републике Српске из области аутоиндустрије поднијело је захтјев за сарадњу са компанијом "Фијат аутомобили Србија", потврђено је "Гласу Српске" у Привредној комори РС.

Састанку који је недавно одржан у Крагујевцу, осим делегација Владе РС и Србије, присуствовали су и представници руководства компаније "Фијат аутомобили Србија", представници предузећа из РС, као и представници Привредне коморе РС. Компанија "Фијат" том приликом изразила је заинтересованост за сарадњу са произвођачима аутомобилских дијелова из Републике Српске.

Према ријечима секретара више гранских удружења у Привредној комори РС Пере Ћорића, до сада је за сарадњу са "Фијатом" из Србије заинтересовано седам предузећа из Српске.

- Захтјеве за успостављање пословне сарадње са компанијом "Фијат аутомобили Србија" поднијела су предузећа "Чајавец ФСУ" Лакташи, невесињски "Фусол", "Ковница" из Билеће, Рафинерија уља из Модриче, дервентска "Мреже Нетњорк", "Панафлекс" из Бијељине и "Униглас" из Шамца - истакао је Ћорић и додао да се прве испоруке производа ових предузећа за "Фијат" могу очекивати већ до краја године.

Према његовим ријечима, наведена предузећа из РС имају и додатни мотив, с обзиром на то да, ако успоставе пословну сарадњу са овом компанијом, аутоматски постају добављачи за цијели концерн "Фијата", односно за његова представништва широм свијета.

Власник и директор фирме "Ковница" из Билеће Бранко Вучковић каже да је "Фијат" компанија која не ради са финансијски несигурним фирмама.

- Прва и основна ствар за почетак сарадње са Италијанима је да предузеће буде финансијски консолидовано, како би они били увјерени да неће бити никаквих застоја у испоруци. "Ковница" има производњу која може да задовољи њихове стандарде - казао је Вучковић.

Критеријуми

Перо Ћорић је нагласио да је предуслов за склапање уговора са "Фијатом" испуњавање одређених услова. Поред финансијске стабилности, објашњава Ћорић, предузећа морају да раде према сертификату ISO 9001, а њихови производи морају испуњавати прописане међународне стандарде.

                                                                                  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана