Руско тржиште шанса за добру зараду произвођача јабука из Српске

Данијела Бајић
Руско тржиште шанса за добру зараду произвођача јабука из Српске

БАЊАЛУКА - Отклањање препрека за извоз јабука и крушака у Русију воћарима у Српској дало би вјетар у леђа да наставе улагати и ширити производњу, јер им је пласман воћа у ту земљу доносио добру зараду.

Предсједник Удружења воћара РС Драгоја Дојчиновић казао је за “Глас Српске” да би произвођачима јабука и крушака много значило да дође до поновног пласмана њихових производа на руско тржиште.

- За ову годину је касно и да смо имали квалитетан род. Међутим много би нам значио неометан извоз воћа на руско тржиште идуће године - казао је Дојчиновић, који гарантује да би воћари из Српске могли квалитетом да задовоље руско тржиште.

Додао да је да воћари у Српској имају доста хладњача, али и засада, те само у дијелу Поткозарја, односно од Козарске Дубице, Градишке, преко Лакташа до Приједора има око 3.000 хектара под овим воћем.

- Када бисмо имали неку гаранцију да ће доћи до поновног пласмана на тржиште Русије, воћари би сигурно више улагали и додатно радили на побољшању квалитета. Ако немамо сигурно тржиште, не вриједи нам да производимо 100 одсто екстра класу, јер немамо коме то да продамо - рекао је Дојчиновић и додао да су проблеми са руским тржиштем настали прије више од годину дана због сукоба у Украјини.

Према његовим ријечима, воћари сада слабо извозе, јер берба још није завршена, а најмање 70 одсто воћа у Српској заврши у преради.

- Неколико великих произвођача, који су имали противградну заштиту и успјели да сачувају своје воће овогодишње јабуке и крушке ће оставити у хладњачама и тако до прољећа чекати неку бољу цијену, мада се често зна десити да баш тада буде чак и лошија - истакао је Дојчиновић.

Воћар из Грбаваца код Градишке Миленко Чекић казао је да би произвођачима из Српске и те како значило када би воће поново кренуло на пут ка Русији, јер свако додатно тржиште отвара могућност за проналазак нових купаца, а самим тим и већу зараду.

- Воћари су и те како имали добру зараду док су јабуке и крушке извозили у Русију прије неколико година, међутим ко зна из којег разлога је све стало - казао је Чекић.

С друге стране директор предузећа “Агроимпекс” Никола Вукелић каже да је дигао руке од руског тржишта те да је у замјену пронашао нове партнере у Уједињеним Арапским Емиратима. +

Разговори

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац јуче је информисао своје сараднике да је са руским колегом Антоном Шалајевом разговарао о унапређењу спољнотрговинске размјене, с фокусом на отклањање препрека за извоз крушака и јабука, као и о заинтересованости руских компанија за извоз производа животињског поријекла на тржиште у БиХ.

- У Москви сам такође иницирао сусрет представника Канцеларије за ветеринарство и Управе за заштиту здравља биља са руским колегама да бисмо детаљно размотрили отворена питања и усагласили једнаке процедуре за одобравање извозних објеката, што је руска страна и прихватила - навео је Кошарац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана