Руски експерти: Нафта ће и даље бити скупа

Танјуг
Руски експерти: Нафта ће и даље бити скупа

Москва - Сви велики свјетски извозници нафте немају разлога за бригу, јер ће берзанске цијене основне енергетске сировине и даље бити високе, оцијенили су руски експерти на стручном скупу у Москви, преноси Танјуг.

Глобална тражње нафте ће у будућности расти умјерено, али то током наредних неколико година неће битније “пореметити” садашњи ниво нафтних цијена од приближно сто долара за барел, рекли су експерти на Округлом столу “Перспективе нафтне индустрије у Русији”.

Такав ниво нафтних цијена омогућиће великим произвођачима и извозницима те сировине да и у наредном раздобљу одрже баланс између буџетских прихода и расхода и, истовремено, осигурају развој нове технологије у тој продукцији, а такође и рентабилност алтернативних енергетских извора.

Замјеник предсједника Комитета за енергетску политику Руског савеза предузетника (РСП) Јуриј Станкевич каже да ће се годишња глобална тражња нафте увећавати за просјечних 1,2 одсто и то, претежено, за рачун већег увоза у брзо растуће азијске економије на челу са Кином.

Станкевич истиче да се само у Кини очекује, до 2025. године, продаја око 200 милиона нових аутомобила и то ће знатно увећати нафте потребе најмногољудније земље свијета која већ сада дневно увози више од десет милиона барела драгоцјене текућине.

Функционер РСП очекује да се у наредним годинама, без обзира на нагло увећање производње нафте из уљаних шкриљаца у Сјеверној Америци, цијена нафтног барела креће углавном у распону од 90 до 100 долара.

Таквом нивоу цијена припомоће и експортна политика чланица нафтног картерла OPEC, чије чланице су јако заинтересоване да своје приходе, добијене продајом нафте, одрже на садашњем високом нивоу и по цијену ограничења извозних квота, каже Станкевич.

Он напомиње да ће и очекивана, постепена, девалавација долара, који је обрачунска валута за све нафтне транскације, такође допринијети стабилизацији нафтних цијена на садашњем високом нивоу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана