Руски циљ - 490 милиона тона нафте

Глас Српске
Руски циљ - 490 милиона тона нафте

МОСКВA - Русија планира да идуће године произведе 490 милиона тона сирове нафте, преносе електронска гласила у Москви, позивајући се на изјаву вицепремијера Игора Сечина.

Он је рекао да је садашња пројекција производње нафте у идућој години "добра" и да би продукција те енергетске сировине, ако то тржишни услови буду захтијевали, могла у 2010. да буде и већа.

- Током сљедеће године минимални ниво нафтне продукције је 490 милиона тона - прецизирао је Сечин, уз напомену да је у протеклих седам мјесеци било "одређених проблема у нафтној продукцији".
Сечин је, међутим, указао да руска производња нафте ове године ипак не би требало да буде мања од 485 милиона тона, што треба да задовољи све домаће потребе и извозну тражњу, преноси агенција РИA "Новости" у свом електронском издању.
Раније је руско Министарство за економски развој предвиђало пад овогодишње руске продукције нафте за 1,1 одсто, на 482 милиона тона, подсјећа се у тексту РИA "Новости".
Прошле године је у Русији добијено 488 милиона тона нафте, од којих је око 170 милиона продато у иностранству.
Русија, иначе, зарађује продајом нафте на свјетском тржишту око 25 одсто укупног девизног прилива, а још приближно 15 процената од извоза природног гаса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана