Руска Сбербанка спасила Агрокор

Агенције
Руска Сбербанка спасила Агрокор

Загреб - Највећи хрватски приватни концерн "Агрокор" договорио се о додатних 300 милиона евра кредита с руском Сбербанком, што је компанији довољно за плаћање свих доспјелих обавеза према добављачима због којих је доспио на ивицу пропасти.

Упућени и ситуацију тврде да би тај концерн до краја седмице с тим новцем требало да затвори и све дугове према држави.

У медијима се баратало бројком од 809 милиона евра, али је хрватски министар финансија Здравко Марић то више пута демантовао.

Власник "Агрокора" Ивица Тодорић је аранжманом са Сбербанком купио вријеме за предах и сузио простор за гласине да га у идућих неколико недјеља чека црна будућност. То се већ одразило и на тржиште капитала, па је пад вриједности акција компанија које су у саставу "Агрокора" знатно успорен, а акције "Звијезде" и "Беља" су имале чак раст цијене.

Извори блиски компанији тврде да више нема мјеста паници и да ће се у наредним данима расплести план реструктурирања фирме према којем би дошло и до власничког престројавања.

- Породица Тодорић остаје у власништву компаније, али у ком обиму још се не зна, што сугерише да је Ивица Тодорић спреман да се одрекне дијела "Агрокора" како би спасио компанију - рекао је један од извора.

Тодорић је кредитом смирио повјериоце, а очигледно и добављаче који сада више немају инструмент за евентуални притисак пријетњом блокадама. Највећи изазов је кредит који је Тодорић уговорио 2014. као лични дуг од 485 милиона евра, јер ако Дојче банка и помисли да неће бити враћен, може и прије јуна 2018. да наплати потраживања преузимањем акција разних "Агрокорових" предузећа. Ипак, Дојче банка за сада не намјерава да повлачи нагле потезе, већ је спремна и да суфинансира опоравак "Агрокора" ако у њему буде смањен утицај породице Тодорић. Осим њемачке државне банке, у "Агрокору" је присутно и око 1,3 милијарде евра руског државног капитала кроз кредите Сбербанке и ВТБ банке.

"Агрокор" се нашао на ивици пропасти након што је дио повјерилаца затражио тренутну наплату потраживања, а проблем су продубиле водеће свјетске рејтинг агенције које су концерну снизиле кредитни рејтинг.

Ублажен став према Тодорићу

"Агрокор" ће добити и нови Надзорни одбор, а у управу ће ући и стручњак за финансије, који би водио финансијско реструктурирање.

Тиме је значајно ублажен став који се почетком седмице могао чути међу повјериоцима, када су тражили да се Тодорић потпуно повуче из управљања компанијом.

 (Агенције)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана