Руска привреда пада у рецесију

Танјуг
Руска привреда пада у рецесију

Москва - Министарство за економски развој Русије не искључује могућност да та земља уђе у рецесију већ у првом тромјесечју 2015. године.

Замјеник министра за економски развој Алексеј Веђев изјавио је да би у четвртом тромјесечју 2014. године Русија требало да има нулти раст или незнатни пад бруто домаћег производа (БДП).

- У првом тромјесечју наредне године очекујемо пад БДП-а, прије свега, због смањене потрошње - казао је Веђев.

Он је додао да у четвртом тромјесечју динамика БДП-а, очишћена од сезонских фактора, може остати у позитивној зони и да ове године може бити избјегнута рецесија.

Према анализи Министарства за економски развој, половином 2015. године руска економија ће дотаћи дно и одбацити се ка расту.

- Могуће је да наредна година буде прекретница и постане најнижа тачка пословног циклуса - рекао је Веђев.

Министарство за економски развој је суштински измијенило прогнозу привредног кретања у 2015. години. Према најновијој прогнози, БДП ће наредне године пасти 0,8 одсто, док је раније прогнозиран раст од 1,2 одсто.

- Таква динамика је условљена продужавањем санкција и неодлучношћу инвеститора - казао је Веђев.

Министарство је измијенило на ниже и прогнозу курса националне валуте на 37,4 рубље за долар у 2014. и 49 рубаља у 2015. години. Раније је прогнозирало курс долара у 2015. на нивоу 37,7 рубаља, а у 2014. на 35,7 рубаља.

- Оштар пад цијене нафте довео је до пада курса рубље и повећања одлива капитала. Ове године очекујемо одлив 125 милијарди долара, а за 2015. годину је процјена повећана са 50 милијарди на 90 милијарди долара - прецизирао је Веђев.

Министарство за економски развој очекује корекцију цијене нафте средином 2015. године на ниво од 85 до 95 долара за барел. До тада, према ријечима Веђева, и курс рубље се може стабилизовати.

Цијена контрасанкција

Руски потрошачи су контрасанкције, којим је Москва забранила увоз прехрамбених производа са запада, већ платили 728 милиона евра, израчунали су стручњаци ревизорске фирме Финансијски и рачуноводствени консултанти (ФБК). Приступ који је ФБК изабрао за процјену посљедица контрасанкција заснован је на убрзању инфлације настале као резултат тих санкција. Разлози за инфлацију су смањење понуде робе, недовољна конкуренција произвођача и продаваца робе и раст трошкова транспорта, јер роба стиже са даљих дестинација. Узајамне санкције су нанијеле знатну штету и европској економији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана