Руска компанија гради Угљевик 3

Раде Јелић
Руска компанија гради Угљевик 3

УГЉЕВИК - Скупштина акционара Рудника и Термоелектране "Угљевик" усвојила је јуче одлуку да ово предузеће заједно са фирмом "Комсар енерџи лимитед" оснује заједничко предузеће које ће у Угљевику изградити нову термоелектрану снаге 400 мегавата.

Према оквирним процјенама, изградња нове Термоелектране "Угљевик 3" и рудника, који ће је снабдијевати угљем, коштаће 550 милиона марака.

У овом енергетском објекту, чији завршетак изградње је планиран за 30 мјесеци, биће стално запослено 800, док ће индиректно запошљавати још 400 радника.

На сједници Скупштине акционара којој је присуствовао и власник компаније "Комсар енерџи лимитед" Рашид Сардаров, договорено је да ово предузеће у изградњи новог енергетског објекта учествује са 90 одсто приватног капитала, док ће РиТЕ "Угљевик" учествовати са десет одсто.

Директор РиТЕ "Угљевик" Aнто Гајић појаснио је да ће са овим иностраним партнером ићи у изградњу блока "Угљевик 3", а не "Угљевика 2", како је то раније најављивано, а због неријешеног имовинско-правног питања "Угљевика 2".

- Иако је изграђена метална конструкција за "Угљевик 2", то је ипак власништво ДП "Инжењеринг", које је посебно акционарско друштво без менаџмента и радника. Зато нисмо могли да се мијешамо док се правни статус тог предузећа не ријеши, па смо одлучили да се нова термоелектрана прави на новој локацији - додао је Гајић.

Министар индустрије, енергетике и рударства РС Жељко Ковачевић појаснио је да је на сједници у Угљевику донесена одлука о оснивању заједничког предузећа, а да даље слиједи додјела концесија и изградња новог блока "на ледини", у кругу постојеће угљевичке Термоелектране.

- Ово је позитиван примјер да страни капитал постаје мотор развоја Српске. која се и на овај начин отвара за стране инвестиције и наставља да се креће у позитивном смјеру - истакао је Ковачевић.

Компанија "Комсар енерџи лимитед" је лидер у области енергетике и извозно је оријентисана, углавном на тржиште западне Европе. Укупно запошљава око 1.500 радника и остварује просјечни годишњи промет око 1,5 милијарди долара. Сардаров је власник и неколико великих компанија у области транспорта и инфраструктуре.

Сардаров

Рашид Сардаров, власник руске фирме "Комсар енерџи лимитед", чије је сједиште на Кипру, оцијенио је да Српска, поред доброг географског положаја, има и најбољу климу за инвестиције захваљујући предсједнику РС Милораду Додику и Влади Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана