Русима највеће складиште гаса у ЕУ

Б92
Русима највеће складиште гаса у ЕУ

Москва, Берлин - Русија ће купити највеће подземно складиште гаса у Европи од њемачког BASF-а, а Нијемци ће заузврат имати приступ резервама гаса у западном Сибиру.

Још једна потврда да Немачка има другачији однос са Русијом у односу на остатак ЕУ биће потврђена потписима током јесени, а договор је дио пројекта Сјеверни ток.

Оквир за уговоре урађен је још у децембру, када је добијено зелено свјетло од Европске комисије, а ЕУ и Русија сада кажу да санкције због украјинске кризе неће утицати на наставак овог посла.

Складиште се налази у њемачком граду Редену, на површини од осам квадратних километара, а гас се складишти на дубинама до два километра. Капацитет складишта је 4,2 милијарде кубних метара, што је око седам одсто њемачке годишње потрошње.

Складиште у Редену је једно од кључних за енергетску сигурност њемачке и Холандије, а према подацима из 2012. године представљало је петину складишних капацитета у Њемачкој.

"Ова размјена ће значајно ојачати Гаспромову позицију у линији производње, од сирових материјала, преко реализације, до финалног производа за муштерије", навели су у Гаспрому.

Њемачки хемијски гигант BASF иначе има 15 одсто удијела и у Јужном току.

Гаспром складишти свој гас у Србији, Аустрији, Великој Британији, Летонији, Бјелорусији и Јерменији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана