Русију напушта чак 150 млијарди долара?

Aгенције
Русију напушта чак 150 млијарди долара?

Москва - Уколико се погорша криза у Украјини, из Русије би ове године могло да буде повучено око 150 милијарди долара инвестиција, упозорила је Свјетска банка.

Истовремено, БДП Русије могао би ове године да буде негативан и да опадне за 1,8 одсто.

"Свјетска банка развила је два сценарија за Русију. Изгледи за њих зависе у великој мјери од обнављања повјерења предузетника и потрошача и геополитичких ризика", пише у њеном извјештају.

"Ако се сукоб Русије и Украјине погорша, могла би да се појави неизвесност у погледу санкција Запада и одговора Русије на њих", упозорила је Свјетска банка.

То би додатно могло да умањи повјерење предузетника и потрошача, дестабилизује тржиште и умањи перспективу за домаћу потрошњу и привредни раст, наводи Банка.

По нискоризичном сценарију, Русија би ове године могла да оствари раст БДП-а од 1,1 одсто, док би у горем случају он био негативан и износио би минус 1,8 одсто.

Занимљиво је да би, према процјенама стручњака Свјетске банке, у 2015. години по нискоризичном сценарију раст БДП-а био 1,3 одсто, док би у још ризичнијој варијанти развоја догађаја, Русија остварила још већи раст БДП-а од 2,1 одсто.

Свјетска банка подсјећа да је раст БДП Русије већ у прошлој години успорио на 1,3 одсто, са 3,4 одсто у години прије и наводе да је недостатак структурних реформи довео до ерозије пословног и потрошачког повјерења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана