Русија уводи забрану увоза живе стоке из ЕУ

Танјуг
Русија уводи забрану увоза живе стоке из ЕУ

МОСКВА - Русија ће од 20. марта забранити увоз живе крупне и ситне рогате стоке и свиња из Европске уније, саопштила је данас руска федерална служба за ветеринарску и фитосанитарну контролу Рошељхознадзор.

Таква мјера је донета због “крајње озбиљне епизоотске ситуације у низу чланица ЕУ услијед избијања сточне болести коју изазива вирус шмаленберг и ширења друге вирусне болести плавог језика”, наведено је у образложењу забране.

Рошељхознадзор, без обзира на озбиљност ситуације, до сада није добио од ЕУ још у јануару затражену информацију о предузетим мјерама за сузбијање тих сточних болести, додато је у саопштењу.

Представник Европске комисије у Бриселу Фредерик Венсан је изјавио за агенцију Интерфакс да је Русија предузела “непропорционалне мјере које не одговарају реалној ситуацији на терену”.

- Тај вирус је и даље ограничен на неколико европских региона и не погађа целу ЕУ. Он се, сем тога, не може пренијети на човека - указао је Венсан.

Он је такође предочио да Свјетска организација за заштиту здравља животиња (ОИЕ) има такође исти став по том питању као и ЕУ. Значајно је и то што се, како је рекао, вирус шмаленберг не преноси на свиње које су такође потпале под руску забрану.

Тај вирус, који погађа овце, козе и крупну рогату стоку, изазива наказност младунаца или угинуће фетуса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана