Русија Србији:Одакле толике јабуке?

Танјуг
Русија Србији:Одакле толике јабуке?

Москва - Руско тијело за надзор увоза пољопривредних производа "Роселкознадзор" саопштило је да је забринуто због значајног повећања извоза јабука из Србије.

Ово тијело је предложило да се по том питању одрже консултације.

"Током анализе количина производа који долазе у Русију из Србије, уочен је знатан пораст количина јабуке. Због тога, Роселкознадзор је затражио од надлежних српских власти да се одрже консултације и да информација о производњи јабука у Србији и реекспорту јабука произведених у трећим земљама", објавило је то тијело на свом веб сајту.

У јануару ове године, Роселкознадзор је саопштио да сумња да је Србија увучена у нелегалну трговину јабука, крушки, купуса и поврћа, пренијела је руска агенција Тасс.

Москва и Београд су се тада договорили да потпишу билатерални документ који "регулише акције српске стране у обезбједјењу безбједности снабдевања поврћем руског тржишта".

Србија, дугогодишњи руски савезник, наводи агенција Тас с, није на листи земаља којима је Москва у августу завела ембарго на извоз у Русију, као одговор на санкције ЕУ Русији због Украјине.

Откако је објављен руски ембарго, увоз јабука из Србије у Русију је порастао за 48 одсто, на 118.000 тона, према руској федералној царинској служби а вриједност је порасла за 82 одсто, на 98 милиона долара

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана