Русија подржала приједлог о самиту Г8 за ријешавање кризе

Глас Српске
Русија подржала приједлог о самиту Г8 за ријешавање кризе

МОСКВA, ВAШИНГТОН, ЛОНДОН - Русија је подржала приједлог Француске да буде сазван хитан самит Групе 8 како би се што прије донијело рјешење за стабилизацију финансијског тржишта, пренио је јуче Б92 наводе руских новинских агенција.

Руски министар иностраних послова, Сергеј Лавров, је послије састанка са њемачким колегом Франк-Валтером Штајнмајером у Дортмунду, рекао да је предсједник Русије Дмитриј Медведев подржао приједлог Француске за сазивање хитног самита.

- Сложили смо се да је неопходно да сазовемо састанак на високом нивоу који би укључио и земље изван формалног круга Г8. Такође, вјерујемо да би тај састанак требало врло пажљиво припремити и да га никако не би требало одлагати - изјавио је Лавров.

Лавров је истакао да би на том састанку требало да учествују Кина, Бразил, Индија, Јужна Aфрика и Мексико, како је и предложио француски предсједник.

Групу 8 чине СAД, Канада, Велика Британија, Италија, Француска, Немачка, Јапан и Русија.

У неформалном разговору са Штајнмајером, Лавров је закључио да Њемачка такође "дијели сличан приступ" овом проблему и да сматра да би форум требало проширити.

Руски званичници су се састали са лидерима Групе 7, индустријски најразвијенијих земаља у Вашингтону, гдје су у петак и суботу разматрали питања која се баве свјетском финансијском кризом.

ММФ

 

Шеф Међународног монетарног фонда Доминик Штрос Кан задовољан је због успостављене међународне сарадње у борби против финансијске кризе. Он је саопштио да је 185 чланица ММФ-а подржало акциони план који је прије два дана усвојила Група 7. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана