Русија одустаје од »Јужног тока«!?

Срна
Русија одустаје од »Јужног тока«!?

Анкара - Руски предсједник Владимир Путин рекао је данас да Русија не може наставити са пројектом "Јужни ток" ако се томе противи ЕУ.

Путин је, на заједничкој конференцији за новинаре са турским предсједником Тајипом Ердоаном, констатовао да Европска комисија оклијева да одобри пројекат који предвиђа снабдијевање јужне Европе гасом преко Бугарске, заобилазећи Украјину, преноси Ројтерс.

"Ако Европа не жели да проведе пројекат 'Јужни ток' онда пројекат неће бити проведен", каже Путин. "Русија не може да настави са реализацијом гасовода 'Јужни ток' у тренутној ситуацији."

Агенција "Спутњик" јавља да је Путин рекао да Русија не може почети градњу на мору док не добије дозволу од Бугарске.

"Имајући у виду чињеницу да још нисмо добили дозволу Бугарске сматрамо да Русија не може наставити са примјеном овог пројекта под овим условима", рекао је Путин.

Он је навео да је одлука донесена имајући у виду став Европске комисије, која не промовише пројекат, те потврдио да је управо добијена дозвола од власти у Холандији.

Путин је додао да ће Русија смањити цијену гаса Турској за шест одсто, почевши од наредне године, и сагласио се да та земља добије додатних три милијарде кубних метара гаса.

Он је навео да је Русија потенцијално спремна да изгради гасно постројење на турско-грчкој граници с циљем снабдијевања Европе гасом како би се надомјестио губитак "Јужног тока".

Прошле године Турској је пребачено 13,7 милијарди кубних метара гаса преко "Плавог тока".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана